EU na 'gas-incident' bij Cyprus: Turkije moet goede buur zijn
De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft Turkije opgeroepen de territoriale integriteit van EU-lidstaten te respecteren. Hij deed dat na een telefonisch gesprek met de Cypriotische president Nicos Anastasiades.
Cyprus beschuldigde Turkije er dit weekend van met oorlogsschepen te hebben verhinderd dat een onderzoeksschip ten zuiden van het eiland proefboringen naar gas kon uitvoeren. De Cyprioten brachten Brussel en de Italiaanse regering op de hoogte. Het onderzoeksschip was van het Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni.
Tusk zegt dat bedreigingen of andere acties gericht tegen EU-lidstaten vermeden moeten worden. Hij roept Turkije op zich te gedragen als een goede buur en geschillen vreedzaam op te lossen. De relatie tussen de EU en Turkije verslechterde na de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag geen melding van het blokkeren van het Eni-schip, maar sprak wel van een eenzijdige actie van de Grieks-Cyprioten die tegen het belang inging van de Turks-Cyprioten.
Sinds de Turkse invasie van 1974 is Cyprus verdeeld in een Grieks en een Turks deel. Het Griekse deel is EU-lid, het Turkse deel wordt alleen door Ankara erkend. Een poging om de kwestie de afgelopen jaren op te lossen leek kansrijk, maar lukte toch niet.
De ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen rond het verdeelde eiland zorgt al jaren voor spanningen. De Grieks-Cypriotische regering claimt de hulpbronnen rond het eiland en wil die ontginnen, maar de Turken verhinderen dat.