Oppositie slijpt de messen

Veel oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken niet meer geloofwaardig. Bij het debat, dat waarschijnlijk morgen al gehouden zal worden, zullen ze aandringen op zijn aftreden.

"Een liegende minister, zeker een liegende minister van Buitenlandse Zaken, kán gewoon niet", zegt Kamerlid Karabulut van de SP. Dat Zijlstra heeft gelogen over een ontmoeting met president Poetin noemt ze ronduit dom. "Liegen kan niet, zeker niet op zo'n explosief onderwerp als de relatie met Rusland."

Smerige streek

Buitenlandwoordvoerder De Roon van de PVV-fractie zegt dat Zijlstra "behoorlijk in de problemen" zit. De minister heeft volgens hem een verhaal dat hij van iemand anders had gehoord naar zichzelf toegetrokken om het meer geloofwaardigheid te geven. "Dat is een smerige streek."

GroenLinks denkt dat de leugen van Zijlstra hem zal blijven achtervolgen gedurende zijn ministerschap. "Hij kan ieder moment weer neergezet worden als die liegende minister", zegt Kamerlid Van Ojik.

Hij vindt dat het kabinet en de coalitiepartijen te snel om Zijlstra heen zijn gaan staan. "Zeker als premier Rutte zegt dat je kunt blijven, moet je je achter de oren krabben. Dat predicaat hebben meer bewindspersonen gekregen en die zitten nu niet meer in de politiek."

Bekijk hieronder hoe toenmalig VVD-fractievoorzitter Zijlstra in een speech in 2016, zei dat hij de Russische president Poetin zelf had horen praten over "Groot-Rusland".

Zijlstra in 2016: Ik was in de datsja van Vladimir Poetin

STER reclame