Magistrale Wüst grijpt goud op 1.500 meter

Aangepast
Ireen Wüst na haar gouden medaille op de 1.500 meter NOS

Ireen Wüst heeft een unieke serie neergezet op de Olympische Spelen. De 31-jarige schaatsster veroverde bij haar vierde Winterspelen op rij een gouden medaille op een individuele afstand, haar vijfde goud in totaal.

Wüst zegevierde op de ijsbaan in Gangneung op de 1.500 meter. De Nederlandse hield met 1.54,35 alle concurrentes achter zich.

Het is voor Wüst, die eerder in Zuid-Korea al zilver won op de 3.000 meter, haar tiende medaille in totaal. Ze is de enige schaatsster met tien olympische medailles. Voor Wüst is de cirkel rond. Exact twaalf jaar geleden won ze haar eerste goud. Na de 1.500 meter liet ze weten dat dit haar laatste Olympische Spelen zijn geweest.

Brons voor Leenstra

Marrit Leenstra eindigde als derde en pakte haar eerste individuele medaille op de Spelen. Lotte van Beek finishte op eenhonderdste van een tel als vierde.

Takagi was de grote favoriete voor olympisch goud. Dit seizoen won de Japanse alle wedstrijden op de 1.500 meter waar ze aan de start stond. In Zuid-Korea had de pupil van de Nederlandse trainer Johan de Wit ook een ideale loting. In de laatste rit trof ze de Amerikaanse Heather Bergsma-Richardson, die vorig jaar bij de WK afstanden op de olympische baan de wereldtitel wegkaapte voor de neus van Wüst.

Wüst moest als eerste van de medaillekandidates een tijd neerzetten. De Brabantse begon met een valse start. Daarna ging het goed. Wüst zat anderhalve ronde boven de tot dan snelste tijd van de Amerikaanse Brittany Bowe, maar nam daarna door een uitstekende tweede volle ronde afstand. Met 1.54,35 legde ze de lat extreem hoog voor de rijdsters die nog na haar kwamen.

Afwachten

Daarna was het afwachten voor de olympisch kampioene op de 1.500 meter van 2010. Marrit Leenstra, vaak vierde op grote toernooien, was de eerste die de tijd van Wüst aanviel. De Nederlandse recordhoudster, die traint met de Italiaanse ploeg, zat 1.100 meter onder de tijd van Wüst, maar leverde in de slotronde veel in: 1.55,26.

Ireen Wüst wacht de uitkomst van de 1.500 meter af ANP

Lotte van Beek, vier jaar geleden goed voor brons, opende voor haar doen goed. Van Beek moet het hebben van het laatste deel van de race. Ze kwam dichtbij, maar kon de klus toch niet klaren. Met 1.55,27 nestelde ze zich achter Wüst en Leenstra. Uiteindelijk werd het de vierde plaats, op een minieme afstand van Leenstra.

Valste start

Takagi en wereldrecordhoudster Bergsma begonnen ook met een valste start. Zij maakten het razend spannend voor Wüst, die haar gezicht in haar handen verborg van de spanning en de race met gekruiste vingers volgde. Takagi deed een ultieme poging de titel naar zich toe trekken, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met zilver: 1.54,55.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wüst en Leenstra stralen bij bloemenceremonie
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
Uitslag 1.500 meter vrouwen

STER Reclame