NOS SportAangepast

Federer van nu denkt met weemoed aan Federer van toen

Roger Federer doet deze week voor de negende keer mee aan het ABN Amro-toernooi. In 1999 debuteerde hij er als 17-jarig talent. "Toen brak ik door. Nu wil ik weer nummer één worden. Ongelooflijk."

Federer denkt vaak met weemoed terug aan Rotterdam

Negentien jaar geleden verbaasde de nu 36-jarige Federer in Rotterdam door direct de kwartfinales te halen. Daarin verloor hij - met geblondeerd haar - van Jevgeni Kafelnikov.

"Ik kon me toen voor het eerst meten met de wereldtop. Ik was wel een andere speler, vooral omdat de rackets toen anders waren. Maar ook omdat ik nu wereldberoemd ben", aldus de Zwitser tijdens zijn eerste persmoment in Ahoy.

Oudste nummer één

Als Federer in Rotterdam de halve finales haalt, stoot hij Rafael Nadal van de troon en wordt hij de oudste nummer één uit de geschiedenis. Kijkt hij vaak terug op zijn loopbaan of is hij daar nog niet mee bezig?

"Als tennisser kijk je altijd terug", legt de twintigvoudig grandslamkampioen uit. "Soms tref je iemand waar je als junior al tegen speelde en dan heb je het daarover. In Rotterdam denk ik altijd aan 1999. Maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd."

Ook tijdens de persconferentie sprak hij over 1999. "Toen sprong ik vijf minuten voor de wedstrijd twee keer in de lucht en was ik er klaar voor. Nu ben ik ouder en is mijn warming-up nog nooit zo uitgebreid geweest. Een uur voor de wedstrijd moet ik al beginnen. Pfff."

Slaat hij het gravelseizoen weer over?

Federer besloot op het laatste moment om toch mee te doen aan het ABN Amro-toernooi, omdat hij de Australian Open had gewonnen zonder veel energie te hebben verspild. Betekent dit dat hij dit jaar ook weer graveltoernooien gaat spelen?

"Daar ben ik nog niet over uit", reageert de Zwitser. "Het is eigenlijk zo dat hoe meer ik nu speel, des te minder ik op gravel zal spelen. Als ik al op gravel ga spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl