Twintigste grandslamtitel Federer na zesde zege in Melbourne

Aangepast

Roger Federer heeft voor de zesde keer de Australian Open gewonnen. In de finale wees hij Marin Cilic terug met 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1 en daarmee boekte hij zijn twintigste grandslamzege.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Twintigste grandslamtitel Federer na zesde zege in Melbourne
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 36-jarige titelhouder walste in zijn dertigste grandslamfinale aanvankelijk over de nerveus gestarte Cilic heen. Na amper tien minuten stond hij met 4-0 voor, vooral dankzij weergaloze, enkelhandig geslagen backhands, soepel voetenwerk en kort na de opsprong genomen returns.

De strijd was veel minder ongelijk in de tweede set en Cilic kreeg zelfs een setpunt bij 5-4. Die verprutste hij met een bijzonder matige backhand, waarna er twee servicegames op love volgden.

Roger Federer
@rogerfederer
🏆20. ❤️
10 maanden geleden

Hoewel Federer de tiebreak opende met twee aces en daarna een punt pakte op de service van Cilic, greep de Kroaat de set door tot twee keer toe goed op de service van Federer te anticiperen. Het was het eerste setverlies voor de Zwitser dit toernooi.

Roger Federer heeft de meeste grandslamtitels in bezit in het mannentennis. Naast zes keer de Australian Open won de Zwitser acht keer Wimbledon, vijf keer de US Open en een keer Roland Garros.

Lang zat hij niet bij de pakken neer en na een slordige game van Cilic kwam hij een break voor. En alsof Federer de herwonnen suprematie wilde benadrukken, sloot hij de derde set op love af met zijn negentiende ace.

Een vroege break in de vierde set leek een voortijdige beslissing in te luiden in Federers voordeel. Maar het liep na een gemiste kans op 3-0 anders. Cilic kwam langszij en ging erop en erover.

Nerveus

Beide spelers begonnen nerveus aan de beslissende set. Er waren breekkansen over en weer, waarna de op het oog wat worstelende Federer het eerst toesloeg. Een dubbele break volgde, waarna hij op 5-1 de titel pakte met een lovegame.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Federer in tranen na twintigste grandslamtitel
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor Federer was het de negende zege op Cilic in tien duels. Vorig jaar wees hij de Kroaat in de finale op Wimbledon in straight sets terug. Cilic wordt dankzij zijn finaleplaats wel nummer drie op de ATP-lijst, zijn hoogste ranking ooit.

STER Reclame