NOS SportAangepast

Twintigste grandslamtitel Federer na zesde zege in Melbourne

Roger Federer heeft voor de zesde keer de Australian Open gewonnen. In de finale wees hij Marin Cilic terug met 6-2, 6-7 (5), 6-3, 3-6, 6-1 en daarmee boekte hij zijn twintigste grandslamzege.

De 36-jarige titelhouder walste in zijn dertigste grandslamfinale aanvankelijk over de nerveus gestarte Cilic heen. Na amper tien minuten stond hij met 4-0 voor, vooral dankzij weergaloze, enkelhandig geslagen backhands, soepel voetenwerk en kort na de opsprong genomen returns.

De strijd was veel minder ongelijk in de tweede set en Cilic kreeg zelfs een setpunt bij 5-4. Die verprutste hij met een bijzonder matige backhand, waarna er twee servicegames op love volgden.

Hoewel Federer de tiebreak opende met twee aces en daarna een punt pakte op de service van Cilic, greep de Kroaat de set door tot twee keer toe goed op de service van Federer te anticiperen. Het was het eerste setverlies voor de Zwitser dit toernooi.

Lang zat hij niet bij de pakken neer en na een slordige game van Cilic kwam hij een break voor. En alsof Federer de herwonnen suprematie wilde benadrukken, sloot hij de derde set op love af met zijn negentiende ace.

Een vroege break in de vierde set leek een voortijdige beslissing in te luiden in Federers voordeel. Maar het liep na een gemiste kans op 3-0 anders. Cilic kwam langszij en ging erop en erover.

Nerveus

Beide spelers begonnen nerveus aan de beslissende set. Er waren breekkansen over en weer, waarna de op het oog wat worstelende Federer het eerst toesloeg. Een dubbele break volgde, waarna hij op 5-1 de titel pakte met een lovegame.

Voor Federer was het de negende zege op Cilic in tien duels. Vorig jaar wees hij de Kroaat in de finale op Wimbledon in straight sets terug. Cilic wordt dankzij zijn finaleplaats wel nummer drie op de ATP-lijst, zijn hoogste ranking ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl