De Kamer eist opheldering van minister Zijlstra, omdat hij heeft gelogen over een ontmoeting met Poetin
NOS NieuwsAangepast

Scherpe kritiek in Kamer over Zijlstra's leugen, coalitie vindt het vooral 'onverstandig'

In de Tweede Kamer is kritisch gereageerd op minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken die toegeeft te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Poetin.

In een interview met de Volkskrant zegt de VVD-minister dat hij in tegenstelling tot eerdere beweringen niet bij een bijeenkomst is geweest met de Russische president in diens buitenhuis. Zijlstra heeft meerdere malen gezegd dat hij Poetin had horen zeggen dat hij streeft naar een "Groot Rusland". Zijlstra zegt dat hij heeft gelogen om de werkelijke bron van Poetins verhaal te beschermen.

De pot verwijt de ketel

"De minister heeft een probleem", zegt PvdA-Kamerlid Ploumen. "Niet alleen de geloofwaardigheid van Zijlstra staat op het spel, maar ook de geloofwaardigheid van heel Nederland", zegt ze. "In het hele internationale circuit wordt erover gepraat en dat is niet goed voor onze reputatie."

Oppositiepartij SP vindt dat Zijlstra "ongeloofwaardig" is geworden. "Waarom doet iemand zoiets?", vraagt Kamerlid Karabulut zich af. PVV-leider Wilders benadrukt dat Zijlstra zelf desinformatie verspreidt, terwijl Nederland Rusland juist aanspreekt op het verspreiden van nepnieuws. "De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet", aldus Wilders.

"Liegen alsof het gedrukt staat. Ongelofelijk dat dit soort mensen ons land besturen", schrijft FvD-leider Baudet in een tweet.

De Tweede Kamer wil een spoeddebat met de VVD-minister, nog voor hij deze week naar Rusland gaat voor een gesprek met zijn collega Lavrov. "De minister-president was hier al lang van op de hoogte en wij moeten het uit de krant vernemen. Ik wil van Zijlstra en Rutte weten hoe zij dit gaan aanpakken", twittert GroenLinks-Kamerlid Van Ojik.

Onverstandig

De coalitie noemt het optreden vooral "onverstandig", maar benadrukt dat vooral het afgegeven signaal van Zijlstra relevant is. "Onjuist en onnodig", zegt Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie, die een brief van de minister wil. "Het verandert niets aan de waarschuwing dat president Poetin uit was en is op een groot Rusland", aldus de ChristenUnie.

CDA-leider Buma zegt: "Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten. Ik vind wel dat wat hij nu doet de juiste wijze is, namelijk erkennen dat dit fout was en ook laten zien dat hij dat wil herstellen''.

De eigen partij VVD vindt het ook onverstandig dat Zijlstra niet de waarheid heeft gesproken. "Maar voor de VVD weegt het zwaarder wat destijds is gezegd dan de wijze waarop het naar buiten is gekomen."

D66-leider Pechtold is milder. "Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", zegt D66-leider Pechtold.

D66-woordvoerder Sjoerdsma spreekt over een "onhandig optreden". "Maar het doet niets af aan het feit dat dreiging van Rusland reëel en actueel is. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl