AFP

In Rusland, in de regio rond Moskou, is een passagiersvliegtuig neergestort. Niemand van de 65 passagiers en 6 bemanningsleden heeft het ongeluk overleefd. De eigenaar van het toestel, Saratov Airlines, condoleert op zijn website de nabestaanden van de slachtoffers. Op de rampplek zijn vanmiddag de eerste lichamen geborgen.

Het toestel was opgestegen vanaf de internationale luchthaven Domodedovo en was op weg naar Orsk, bij de grens met Kazachstan. Enkele minuten na het opstijgen verdween het toestel van de radar. Het is neergestort in Argunovo, zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

Eerste beelden vliegtuigcrash Rusland

De Russische luchtvaartautoriteiten zeggen dat ze bij het onderzoek naar de vliegramp rekening houden met alle scenario's.

Volgens onbevestigde berichten is het vliegtuig in botsing gekomen met een helikopter van de Russische posterijen. In de buurt van de rampplek zouden wrakstukken zijn gevonden van een helikopter.

Het verongelukte toestel is een relatief nieuwe Antonov An-148. Hij werd een kleine tien jaar geleden in gebruik genomen door Saratov Airlines, dat hoofdzakelijk binnenlandse vluchten uitvoert.

Saratov Airlines is een kleine maatschappij, met veertien toestellen. In oktober 2015 werd het bedrijf bestraft vanwege een overtreding van de veiligheidsregels, zegt correspondent David Jan Godfroid. Saratov mocht toen niet meer naar het buitenland vliegen, maar sinds mei 2016 mag dat weer. Welke regels precies waren overtreden, is niet bekend.

Het gebied rond Moskou is redelijk vlak, zegt Godfroid. "Er zijn weinig wegen in het gebied, dus de rampplek zal lastig te bereiken zijn."

Het is voor het eerst in lange tijd dat er doden vallen bij het neerstorten van een passagiersvliegtuig. Vorig jaar vielen er volgens het in Nederland gevestigde Aviation Safety Network geen doden bij ongelukken met grote commerciële passagiersvliegtuigen.

STER reclame