NOS SchaatsenAangepast

Achtereekte: ik zat in een tunnel, daar kan ik nu lekker uit

Sven Kramer appte haar in de Koreaanse ochtend met de vraag of ze een goede kater had. Carlijn Achtereekte kon er wel om lachen. "Dat viel wel mee. Ik heb me wel gedragen", zei de verrassende olympisch kampioene op de 3.000 meter.

Achtereekte stuntte zaterdag op de eerste dag van het olympisch schaatstoernooi in Pyeongchang met een gouden plak. Ze onttroonde Ireen Wüst, die op 0,08 seconde tweede werd.

Een dag na haar verrassende triomf, begint het bij Achtereekte langzaam door te dringen dat ze olympisch kampioene is. "Ireen Wüst vroeg me of het al een beetje bezonken was. Een beetje, heb ik haar geantwoord."

Flippen

Achtereekte volgde met haar vader en familie de ontknoping van de 3.000 meter op de tribune. "Ik moest mijn vader rustig houden. Toen Ireen Wüst boven mijn tijd uitkwam, flipte iedereen. Maar toen kwamen er nog zes."

Haar tijd (3.59,21) bleek uiteindelijk de beste. Na de huldiging, zondagavond plaatselijke tijd, kan Achtereekte gaan genieten. "Het is heel bijzonder dat je op de eerste schaatsdag goud pakt. Ik kan nu van alles genieten. Ik kan eindelijk van alles gaan bekijken. Ik heb in een tunnel gezeten en ik kan daar nu lekker uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl