ANP
NOS NieuwsAangepast

Verkleed, polonaise en liters bier: carnaval is losgebarsten!

Praalwagens door straten, hossende mensen in kleurrijke outfits en veel bier. Carnaval 2018 is in alle hevigheid losgebarsten.

Hoewel het feest officieel morgen pas begint en dinsdag eindigt, is er al sinds gistermiddag volop voorpret in Limburg en Brabant. In Roermond werden duizenden mensen opgewarmd op het muziekevenement Sjtasiefestasie door zangeres Beppie Kraft. Artiesten als de Deurzakkers en Vader Abraham brachten de stemming erin in een hotel in Eindhoven.

Carnaval is losgebarsten

De opening van carnaval in Limburg is vanmiddag traditiegetrouw met de Boètegewoeëne Boètezitting in de binnenstad van Venlo met ook optredens van talloze artiesten. De regionale omroep L1 zendt de hele middag live uit. In Brabant is de grootste optocht van praalwagens vandaag te bewonderen in Eindhoven. Via een live-blog en televisie wordt alles geregistreerd door Omroep Brabant.

Bescheiden

Ook in andere plaatsen in het land wordt carnaval gevierd, maar op een bescheidener schaal. Emmer-Compascuum claimt gisteravond de grootste verlichte carnavalsoptocht van Noord-Nederland te hebben georganiseerd. Meer dan zestig verlichte praalwagens trokken door de straten, meldt RTV Drenthe.

In Nieuw-Heeten en Holten in Overijssel heeft carnaval dit jaar een zwart randje. Volgens RTV Oost eert de lokale carnavalsvereniging De Mafklappers twee leden die het afgelopen jaar omkwamen bij een auto-ongeluk.

Gelderland telt dit weekend meer dan honderd optochten. Op een kaartje van Omroep Gelderland is te zien dat de meeste morgen worden gehouden. De regionale omroep test met een quiz op de website wat mensen van carnaval weten.

Traditioneel

Carnaval wordt niet overval op dezelfde manier gevierd. In Brabant is iedereen vaak gekleed in boerenkielen, terwijl in Limburg de feestvierders vaak extravaganter zijn. Dat laatste is overgewaaid uit Keulen. De Duitse stad organiseert een van de grootste carnavalsfeesten ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl