Podcast: 70 jaar Eend, de olympische schaats en een oproep van NSB-kinderen

Aangepast
De Citroën 2CV, 1948 EPA / NOS

Het beste uit het Oog

Met deze week: de Citroën 2CV is jarig, voormalig olympisch schaatser Joan Haanappel vertelt over de schaats en acteur Frank Lammers speelt Karl Marx.

Iedere zaterdag selecteert de redactie van NOS Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

De Citroën 2CV, in Nederland bekend als de Eend, bestaat deze week 70 jaar. Programmamaker en Frankrijkkenner Wilfred de Bruijn vertelt over de iconische Franse wagen. Sinds vorig jaar mogen alleen toeristen nog Parijs in met de "mooie lieve ouwe Eendjes".

Het Oog kijkt tijdens de Spelen in Pyeongchang naar het materiaal dat de wintersporters gebruiken. Voormalig olympisch kunstschaatser Joan Haanappel vertelt over de schaatsen waarmee ze haar topprestaties kon neerzetten. Hoe verschilt de kunstschaats van nu met die van haar?

Presentator Max van Weezel heeft een bijzonder gesprek met journalist en historicus Chris van der Heijden, wiens ouders bij de NSB zaten. De kinderen van NSB'ers deden deze week een oproep om niet dezelfde fout te maken als na de Tweede Wereldoorlog: kinderen met 'foute' ouders moeten als slachtoffers worden gezien; niet als daders.

Acteur Frank Lammers vertolkt na Michiel de Ruyter een nieuwe grote historische rol: Karl Marx. Samen met de Vlaamse regisseur en filosoof Stefaan van Brabandt vertelt hij over het stuk Marx van het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.

Schema

1:11 - Chris van der Heijden over de oproep van de NSB-kinderen

7:54 - Frank Lammers over de voorstelling Marx

16:53 - Joan Hanaappel over de kunstschaats

23:46 - 70 jaar Citroën 2CV

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

STER Reclame