De Citroën 2CV, 1948
NOS NieuwsAangepast

Podcast: 70 jaar Eend, de olympische schaats en een oproep van NSB-kinderen

De Citroën 2CV, in Nederland bekend als de Eend, bestaat deze week 70 jaar. Programmamaker en Frankrijkkenner Wilfred de Bruijn vertelt over de iconische Franse wagen. Sinds vorig jaar mogen alleen toeristen nog Parijs in met de "mooie lieve ouwe Eendjes".

Het Oog kijkt tijdens de Spelen in Pyeongchang naar het materiaal dat de wintersporters gebruiken. Voormalig olympisch kunstschaatser Joan Haanappel vertelt over de schaatsen waarmee ze haar topprestaties kon neerzetten. Hoe verschilt de kunstschaats van nu met die van haar?

Presentator Max van Weezel heeft een bijzonder gesprek met journalist en historicus Chris van der Heijden, wiens ouders bij de NSB zaten. De kinderen van NSB'ers deden deze week een oproep om niet dezelfde fout te maken als na de Tweede Wereldoorlog: kinderen met 'foute' ouders moeten als slachtoffers worden gezien; niet als daders.

Acteur Frank Lammers vertolkt na Michiel de Ruyter een nieuwe grote historische rol: Karl Marx. Samen met de Vlaamse regisseur en filosoof Stefaan van Brabandt vertelt hij over het stuk Marx van het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl