Ireen Wüst
NOS SchaatsenAangepast

Goedemorgen Pyeongchang, dit staat er vandaag op het spel

De Olympische Winterspelen zijn nu echt begonnen. Vandaag worden ook al de eerste medaillewinnaars bekend. En daar zouden zomaar eens Nederlanders bij kunnen zitten. Al begon de dag voor Oranje met een tegenslag.

Snowboarder Niek van der Velden zou vannacht de eerste Nederlander zijn die in actie zou komen op de Spelen, maar het liep allemaal anders voor de 17-jarige Brabander.

Van der Velden ging bij de laatste training hard onderuit en liep daarbij een zware breuk aan zijn rechter bovenarm op. Voor hem zitten de Spelen er nu al op. Het jongste lid van de Nederlandse equipe wordt vandaag geopereerd.

Lokale held

In Van der Velden's woonplaats Nispen waren veel supporters opgebleven om de verrichtingen van hun lokale held te volgen. Een café zou de hele nacht openblijven voor fans om gezamenlijk de verrichtingen van Van der Velden te bekijken.

Voor de nachtbrakers eindigde de avond in mineur, al zal het carnaval de pijn wellicht hebben verzacht.

De eerste winnares van olympisch goud wordt straks bekend, als de langlaufsters klaar zijn met de 15 kilometer skiatlon. Verder worden er vandaag onder meer medailles uitgedeeld bij het schaatsen en shorttrack. En dat is interessant voor Nederland.

Vanaf 11.00 uur barst het shorttracktoernooi los. De vrouwen rijden de heats voor de 500 meter (Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven komen in actie) en de vrouwenploeg rijdt de kwalificaties voor de 3.000 meter aflossing.

De mannen strijden op de eerste dag meteen om de medailles. Namens Nederland doen Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat een gooi naar olympische roem.

Schaatsen

In het nabijgelegen schaatsstadion begint de pret om 12.00 uur met de 3.000 meter voor de vrouwen. Titelverdedigster Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte zijn de Nederlandse deelneemsters.

Olympisch programma zaterdag 10 februari

07.00 uur Pyeongchang Vandaag NPO 1 en NOS.nl
08.05 uur Pyeongchang Live NPO 1 en NOS.nl
11.00 uur RadiOlympia NPO Radio 1
18.00 uur Pyeongchang Vandaag NPO 1 en NOS.nl
21.35 uur Studio Sportwinter NPO 1 en NOS.nl

Advertentie via Ster.nl