AFP
NOS SchaatsenAangepast

Wüst treft Weidemann op 3.000 meter, De Jong tegen Takagi

Ireen Wüst is bij de loting voor de olympische 3.000 meter gekoppeld aan de Canadese Isabelle Weidemann. De titelverdedigster is ingedeeld in de negende rit.

De Tsjechische Martina Sábliková, titelverdedigster op de 5.000 meter en vier jaar geleden winnares van zilver in Sotsji, sluit de afstand af tegen de Russin Natalia Voronina.

Het startschot voor de eerste schaatsafstand op de Spelen is zaterdag om 12.00 uur. Carlijn Achtereekte bijt voor Nederland het spits af in de Gangneung Oval. In rit vijf neemt zij het op tegen de Poolse Karolina Bosiek. In de voorlaatste rit komt de laatste Nederlandse in actie. Dan treft regerend Nederlands kampioene Antoinette de Jong de Japanse Miho Takagi.

Als eerste aan de beurt

Wüst wist voor het begin van de loting al dat ze als eerste van het groepje favorieten aan de beurt zou komen. De titelverdedigster liet eerder dit seizoen onder meer door fysieke ongemakken meerdere wereldbekerraces schieten. Daardoor stond ze in het olympische kwalificatieklassement van de 3.000 en 5.000 meter, op basis van de eerste vier wereldbekers, te laag om voor de laatste lotinggroep (met de eerste zes van de ranglijst) in aanmerking te komen.

Loting 3.000 meter vrouwen

Ida Njatun (Noo) * Kim Bo-reum (ZKo)
Liu Jing (Chi) * Nikola Zdrahalova (Tsj)
Luiza Zlotkowska (Pol) * Ayano Sato (Jap)
Roxanne Dufter (Dui) * Katazyna Bachleda-Curus (Pol)
Carlijn Achtereekte * Karolina Bosiek (Pol)
Francesca Lollobrigida (Ita) * Hao Jiachen (Chi)
Carlijn Schoutens (VS) * Brianne Tutt (Can)
Ayaka Kikuchi (Jap) * Marina Zujeva (WRu)
Ireen Wüst * Isabelle Weidemann (Can)
Ivanie Blondin (Can) * Claudia Pechstein (Dui)
Miho Takagi (Jap) * Antoinette de Jong
Natalia Voronina (Rus) * Martina Sábliková (Tsj)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl