Podium van een congres van Jehovah's Getuigen
NOS NieuwsAangepast

Jehovah's Getuigen dragen misbruikverslagen niet over aan justitie

De Jehovah's Getuigen zijn niet van plan om vrijwillig de verslagen over mogelijk misbruik binnen de geloofsgemeenschap over te dragen aan justitie. Volgens een woordvoerder is het aan het slachtoffer om aangifte te doen en heeft de organisatie daar geen leidende rol in. "Wij roepen leden niet op om geen aangifte te doen."

Gisteren werden de Jehova's ervan beschuldigd dat ze jarenlang verslagen van beschuldigingen van seksueel kindermisbruik hebben achtergehouden. Slachtoffers zijn nu bang dat verslagen in de archieven van de Jehovah's Getuigen worden vernietigd en er dus bewijsmateriaal verloren gaat.

Sinds een paar maanden is er een meldpunt waar slachtoffers zich kunnen melden en daar zijn al meer dan tweehonderd gevallen gemeld. Raymond Hintjes is van de stichting die opkomt voor de belangen van slachtoffers. Hij zei gisteren dat er aangiftes gaan volgen. Hij wil dan ook dat het OM de verslagen opeist, voor het te laat is.

Intern systeem

De Jehovah's Getuigen hebben een intern systeem om zaken als misbruik te behandelen. Een klacht komt bij een speciale commissie terecht. Een woordvoerder zou deze commissies niet willen kwalificeren als rechtbanken. "De verslagen zijn voor de interne organisatie en we gebruiken die om een veilige organisatie te zijn voor onze jonge leden."

En verder: "wij dragen de verslagen niet over aan politie of justitie omdat we vinden dat het slachtoffer leidend is. Wettelijk zijn we daartoe ook niet verplicht en iedere jurist zal ons daarin gelijk geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl