In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'Jehovah's Getuigen moeten niet meer zwijgen over seksueel misbruik'

Een aantal ex-Jehovah's Getuigen heeft een stichting opgericht om misbruik binnen de geloofsgemeenschap aan de kaak te stellen. Volgens de initiatiefnemers worden slachtoffers niet gehoord binnen de gesloten gemeenschap en wordt daders een hand boven het hoofd gehouden.

"Ik vind het belangrijk dat mensen met hun verhaal naar buiten treden", zegt Frank Huiting tegen RTV Noord. Hij is een van de oprichters van de stichting. "Ik hoop dat mijn verhaal anderen motiveert ook naar buiten te treden."

7 jaar oud

Huiting groeide op in de besloten gemeenschap van de Jehova's Getuigen. Toen hij 7 was, lokte de 17-jarige zoon van het hoofd van de gemeente hem naar boven. Terwijl leden van de geloofsgemeenschap beneden in de huiskamer de Bijbel bestudeerden, werd Huiting in zijn eigen slaapkamer misbruikt. Dat gebeurde geregeld, ruim drie jaar lang.

Toen Huiting jaren later zijn ouders vertelde wat hem was overkomen, besloten zij geen aangifte te doen. "Een ouderling raadde aan de zaak intern op te lossen en geen hulp van buitenaf te zoeken. Dat werd ook gezegd: aangifte moet je niet doen, dat schendt het aanzien van de organisatie. Dan komen er koppen in de krant en dat willen we niet."

'Paradijs voor pedofielen'

Het is volgens Huiting exemplarisch voor hoe de organisatie omgaat met misbruik. Eerder dit jaar publiceerde Trouw een serie reportages over misbruik binnen de Jehova's Getuigen. Slachtoffers spreken daarin van een "paradijs voor pedofielen" omdat het misbruik intern wordt opgelost. Leden van de kerk zouden daders daarbij in bescherming nemen.

Dat moet veranderen, vindt Huiting, die met andere ex-Jehova's Getuigen de stichting Reclaimed Voices oprichtte. Ze willen dat slachtoffers zich uitspreken en dat er professionele hulp voor ze komt. "Een ouderling moet niet tegelijk rechter, rechercheur en maatschappelijk werker zijn. Die deskundigheid hebben ze niet in huis. Er moet iets veranderen binnen deze geloofsgemeenschap."

Commissie-Deetman

Ook hoopt de stichting dat de overheid actie onderneemt en een onderzoek begint naar seksueel misbruik binnen de Jehova's Getuigen. Ze verwijzen daarbij naar de commissie-Deetman, die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk.

"Dit gaat om een maatschappelijk probleem. Kinderen zowel binnen als buiten de groepering lopen gevaar slachtoffer te worden van seksueel misbruik. Daarom roepen we de overheid op maatregelen te nemen om kinderen te beschermen."

Uitwassen

In een reactie aan RTV Noord laat een woordvoerder van de Jehova's Getuigen weten open te staan voor een gesprek met de stichting. De woordvoerder wil niet ingaan op het geval van Frank Huiting, maar zegt wel: "Dit soort uitwassen doet zich helaas voor in onze maatschappij, en dit verhaal laat zien dat kindermisbruik helaas ook bij ons voorkomt".

Volgens de woordvoerder is niet bekend hoeveel gevallen van seksueel misbruik er zijn geweest binnen de kerk. "We houden geen statistieken bij, maar het komt slechts incidenteel voor."

Advertentie via Ster.nl