De zelfrijdende auto van Google’s zusterbedrijf Waymo Waymo

Het beloofde een groot gevecht te worden: de rechtszaak in Amerika tussen techbedrijf Waymo en taxidienst Uber. Waymo, een dochterbedrijf van Google dat zelfrijdende auto's maakt, beschuldigde Uber van het stelen van belangrijke informatie.

Maar tot een uitspraak hoefde het niet te komen: Uber heeft vandaag geschikt, zo laat het bedrijf in een verklaring op de website weten. Hoeveel het Waymo betaalt, laat het niet weten. Volgens persbureau AP gaat het om 245 miljoen dollar.

Spil in de zaak was het autobedrijf Otto, mede-opgericht door oud-Google-werknemer Anthony Levandowski. Hij zou 14.000 documenten van Waymo hebben gestolen. Uber zou hiervan hebben geweten en om die reden Otto vervolgens hebben overgenomen. Wat dat bedrijf van plan was, leek erg op waar Waymo mee bezig is. Volgens Waymo is het dan ook duidelijk dat de oud-werknemers via Otto gevoelige bedrijfsinformatie naar de concurrent doorgespeeld.

Excuses

Ontkennen doet Uber de beschuldigingen deels, maar niet helemaal."Dat enkele Waymo-medewerkers mogelijk op ongepaste wijze anderen uitgenodigd hebben om zich bij Otto aan te sluiten, en dat ze mogelijk Google-bestanden met zich mee hebben genomen, roept achteraf gezien moeilijke vragen op", aldus Dara Khosrowshahi, directeur van de taxidienst.

Hoewel het bedrijf niet denkt dat er bedrijfsgevoelige informatie is doorgespeeld, biedt het wel excuses aan aan Alphabet, het moederbedrijf van Google.

"Aan onze vrienden bij Alphabet: we zullen het niet over alles eens zijn, maar we zijn het er wel over eens dat Uber de overname van Otto anders aan had kunnen en moeten pakken."

STER reclame