Trump op bezoek bij de Franse president Macron in juli 2017 AFP

Rol de rode loper uit, organiseer een Arabische zwaardendans of nodig hem uit voor een chic diner in de Verboden Stad in Peking en Donald Trump is onmiddellijk onder de indruk.

Ook de president van Frankrijk wist afgelopen zomer precies hoe hij zijn Amerikaanse collega moest fêteren. De Franse president had Trump uitgenodigd voor de militaire parade over de Champs-Élysées op de nationale feestdag. Trump was in zijn nopjes.

De Amerikaanse president kwam na zijn bezoek aan Frankrijk thuis met de gedachte: dit wil ik ook. Het leek hem een briljant idee om een grote militaire parade te organiseren in Washington.

En waarom ook niet? Amerika is een land met een sterke militaire traditie. Veteranen worden als helden vereerd. Zelfs sportwedstrijden hebben een sterk militair karakter.

Zo waren er bij de finale van het American Football marcherende militairen, overvliegende gevechtsvliegtuigen en WWII-veteranen die het muntje mochten opwerpen voor de aftrap. Een militaire parade zou ongetwijfeld goed vallen bij Amerikanen. Toch?

Maar nee.

Trumps plan riep meteen veel verzet en hoon op. De Amerikaanse late night talkshows gingen meteen aan de haal met het idee van een parade. "Amerika heeft geen grote parade nodig om de wereld te overtuigen dat ze strijdkrachten hebben. Geloof me, de wereld weet dat Amerika strijdkrachten heeft. Ze zijn aanwezig in al hun landen", grapte komiek Trevor Noah van The Daily Show.

Ook in de hoofdstad viel het plan slecht. Macron kan dan misschien zijn troepen dirigeren over de brede boulevards van Parijs, in het gedecentraliseerde Amerika ligt dat net iets moeilijker. Het gemeentebestuur van Washington D.C., dat door Democraten wordt gedomineerd, lag meteen dwars.

Dat is ook niet zo verwonderlijk. De infrastructuur in Amerika is gammel en Washington is geen uitzondering. Een paar tanks zouden het tere asfaltlaagje van de hoofdstedelijke wegen vrij eenvoudig openrijten.

Minister Mattis van Defensie was dan ook vrij koeltjes over het idee. Het Pentagon suggereerde al snel een locatie buiten de hoofdstad. "We hebben wat mogelijkheden op een rijtje gezet en ze naar de president gestuurd", aldus Mattis.

Kritiek kwam van alle politieke richtingen, zoals van het voormalige Republikeinse Congreslid Joe Walsh. "Obama was geen koning. Trump is ook geen koning. Mijn partij moet ophouden hem te behandelen als een koning. Vergeet niet: we kiezen geen koning in ons land. Een militaire parade? Nee."

Democraten waren nog feller. "We zijn een natie van wetten, niet van één persoon", zei het Congreslid Adam Smith, die ook in de parlementaire commissie zit voor de strijdkrachten. "Een militaire parade die zich richt op één persoon is iets wat autoritaire regimes doen."

Ook de strijdkrachten zelf lijken niet bepaald dolenthousiast over het voorstel. Een militaire parade kost miljoenen dollars, geld dat de strijdkrachten veel beter kunnen gebruiken. Het prijskaartje van de laatste grote militaire parade in Amerika (in 1991 na de Golfoorlog) bedroeg 12 miljoen dollar.

Volgens admiraal buiten dienst James Stavridis passen grote parades ook niet in de Amerikaanse militaire traditie. "We hebben nu een president die duidelijk een parade wil, zoals de Fransen dat doen op Quatorze Juillet", schrijft de admiraal in een commentaar.

"Ik heb respect voor de Franse cultuur en de Franse strijdkrachten. Maar het idee van een grote, dure militaire parade doet me niet denken aan onze Franse bondgenoten, maar eerder aan de oude Sovjet-Unie. Die hielden ook van die extravagante kijk-eens-hoe-groot-mijn-raket-is parades."

Stavridis moet alleen al rillen bij de gedachte. "Ik moet dan meteen denken aan die enge Noord-Koreaanse marcheergala's waarbij de jonge leider Kim Jung-un zijn natie van ja-knikkers tot overdreven applaus aanspoort. Die hebben een hoog klap-of-sterf-gehalte."

STER reclame