
Verdachte DDoS-aanvallen: banken moeten het op orde hebben
De 18-jarige jongen die vastzit op verdenking van een reeks DDoS-aanvallen op onder meer de Belastingdienst en de Bunq-bank deed dat naar eigen zeggen "omdat het grappig" is. De Volkskrant sprak met hem via e-mail, kort voordat hij begin vorige week werd opgepakt door de politie.
De jongen, mbo-leerling Jelle S. uit Oosterhout, had de krant zelf benaderd. Hij zit naar eigen zeggen ook achter cyberaanvallen op de banken die eind januari eveneens geplaagd werden door DDoS-aanvallen. De politie verdenkt hem daar nog niet officieel van, maar liet maandag wel weten een link te onderzoeken.
De 18-jarige zegt tegen de krant dat hij banken heeft aangevallen "om te laten zien dat een tiener gewoon alle banken kan platleggen met een relatief simpele aanval". Hij voegt eraan toe: "Banken horen het gewoon goed voor elkaar te hebben, dus dat is een leuk target om plat te krijgen. Vooral omdat veel mensen er dan ook last van hebben."
Vrijwilligerswerk bij Amnesty
De Bunq-bank was in september slachtoffer en zag zijn servers platgaan door DDoS-aanvallen. Toen de bank de dader op het spoor kwam, meldde die zich bij Bunq. Het gaat volgens de Volkskrant om de 18-jarige die nu vastzit. Bunq-bank gooide het op een akkoordje en deed geen aangifte omdat de jongen spijt had.
"Die jongen kon een jaar celstraf krijgen. Dat zou zijn toekomst verknallen", zegt Ali Niknam, de oprichter van de bank. Ze spraken af dat de jongen een week vrijwilligerswerk gaat doen voor Amnesty International. Toen de bank in november opnieuw doelwit werd, deed Niknam wel aangifte.
Eind januari waren er aanvallen op onder meer de Belastingdienst, banken, techsite Tweakers en internetprovider Tweak. De autoriteiten kwamen Jelle S. daarna snel op het spoor. Vorige week donderdag werd hij opgepakt.
- liveblog
Ministers terughoudend over versoepelingen • 'Miljoenen sneltests niet gebruikt'
Lees hier al het coronanieuws van vrijdag 5 maart.
- Verkiezingen 2021
Haagse plannen: racistenlokkers, anoniem solliciteren en Piet zwart houden
De premier verantwoordelijk maken, racistenlokkers en 'naming and shaming'; partijen hebben allerlei ideeën in hun programma's om discriminatie en racisme tegen te gaan.
'Fiscus werkte al veel langer met zwarte lijsten, en bij meer toeslagen'
Dat zou blijken uit stukken van de Belastingdienst die tot nu toe nog vertrouwelijk waren.