NOS VoetbalAangepast

Bellen met het buitenland: Gouweleeuw voelt zich niet serieus genomen

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanboel: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS belt wekelijks met een Nederlandse speler in het buitenland.

In deel 2 van de serie 'Bellen met het Buitenland': Jeffrey Gouweleeuw, speler van FC Augsburg.

Jeffrey Gouweleeuw in actie voor FC Augsburg

Hij is een drijvende kracht bij een subtopper in een van de sterkste competities ter wereld. Tot aan zijn blessure was hij de enige veldspeler van FC Augsburg die dit seizoen nog geen minuut had gemist. Het maakt Jeffrey Gouweleeuw trots. Toch steekt er iets bij hem.

In januari 2016 vertrok de toen 24-jarige centrale verdediger uit de eredivisie. Hij brak door bij sc Heerenveen, werd aanvoerder bij AZ en zei de Nederlandse velden als een volwassen man vaarwel. Bij Augsburg veroverde hij meteen zijn plaats in het elftal.

Het was wel even wennen toen hij voor het eerst sinds zijn vijftiende weer de schoolbanken in moest, maar het werd gewaardeerd dat hij direct Duitse les nam. Hij kan inmiddels alles verstaan en zich ook goed verstaanbaar maken. Alleen blijkt zijn achternaam nog altijd lastig voor de Oosterburen.

"Ze kunnen het niet uitspreken. Ik word vaak de man met de moeilijke achternaam genoemd. Of gewoon Jeff, da's makkelijker", vertelt Gouweleeuw vanuit Duitsland.

Ajax, PSV en Feyenoord zijn wat financiën betreft niet eens interessant voor me nu

Jeffrey Gouweleeuw

Augsburg speelt pas vanaf het seizoen 2011/2012 in de Bundesliga. De club uit Beieren oogst de laatste jaren lof met goede prestaties. Na de vijfde plaats in 2014/2015 ging de club zelfs de Europa League in, waarin het twee keer AZ (met Gouweleeuw in de ploeg) versloeg en uiteindelijk in de eerste knock-outfase werd uitgeschakeld door Liverpool.

Onderschatting

"Nederlanders onderschatten het niveau van Augsburg", stelt Gouweleeuw. "Dit is gewoon echt een veel hoger niveau dan mijn vorige clubs. AZ staat nu derde, maar wij doen zeker niet onder voor ze. Sterker nog: wij zijn beter."

"In Nederland is er niet veel respect voor een club als Augsburg. Dat komt ook omdat ze de club niet echt kennen. Als ik goed presteer, krijg ik te horen dat het maar bij Augsburg is. Dat stoort me."

Als aanvoerder van AZ

De Heemskerker voelt zich in Duitsland sterker en sterker worden. Langere trainingen, hogere intensiteit, inhoud kweken. "In Nederland leiden we op, in Duitsland is het presteren."

En dat doet Gouweleeuw. Als hij fit is, staat zijn naam als een van de eersten op het formulier. De sterke Bundesliga in combinatie met de familiaire club zorgt ervoor dat de inmiddels 26-jarige speler helemaal op zijn plaats is. Zijn contract is onlangs verlengd tot medio 2022.

Plafond

En dan moeten zijn beste jaren nog komen. "Als Augsburg mijn plafond blijkt, heb ik iets niet goed gedaan. Een stap naar een betere club in Duitsland zou mooi zijn in de toekomst. Of naar de Premier League. Maar ik plan niet, voorlopig zit ik hier prima", aldus Gouweleeuw, die binnenkort zijn derde kind met zijn vrouw verwacht.

Een snelle terugkeer naar de Nederlandse velden ziet hij dan ook niet gebeuren. "Ik verwacht niet dat Ajax, PSV of Feyenoord belt. En het niveau is hier hoger, ook financieel. Wat dat betreft zijn Nederlandse clubs niet eens interessant nu."

Als speler van sc Heerenveen (r) met Luciano Narsingh

Gouweleeuw volgde de ontwikkelingen rond de zoektocht naar een nieuwe bondscoach op de voet. Hij speelde in Jong Oranje, maar tot een uitverkiezing bij het 'grote' Nederlands elftal kwam het nooit.

Het irriteert. "Soms heb ik het gevoel dat ik niet serieus genomen word. Spelers die een paar goede wedstrijden in de eredivisie spelen, krijgen eerder een kans dan jongens die wekelijks spelen in de beste competities ter wereld. Het lijkt alsof er geen respect is voor kleinere clubs zoals Augsburg."

"Of ik bij Oranje hoor? Dat weet ik niet. Maar ik speel altijd en ik presteer, dus zou je kunnen zeggen dat ik in ieder geval een kans moet krijgen. Of ik me staande houd, zal dan moeten blijken. Maar daar heb ik wel een kans voor nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl