Amerikaanse Huis neemt wet aan om nieuwe shutdown te voorkomen

Aangepast
Hollandse Hoogte

Zit er weer een shutdown van de Amerikaanse overheid aan te komen? Als het aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ligt niet. Dat heeft gisteren een wettelijke maatregel goedgekeurd die de financiering van de overheidsinstanties de komende tijd verzekert. Maar als de Senaat het voorstel niet voor donderdag middernacht goedkeurt, gaat er toch weer een shutdown in.

Het Lagerhuis keurde het voorstel goed met 245 stemmen voor en 182 tegen. Door de maatregel is de financiering van de overheid tot 23 maart zeker. Ook zijn de uitgaven voor defensie tot september vastgelegd.

In januari lag de overheid 69 uur lang stil door een shutdown, omdat de Republikeinen en Democraten in de Senaat het niet eens werden over federale begrotingsafspraken. De Democraten wilden in ruil voor hun handtekening toestemming om de zogeheten Dreamers in de VS te laten blijven. De Dreamers zijn 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen.

Omdat daar geen overeenstemming werd bereikt, gingen niet-essentiƫle overheidsinstellingen dicht en werden veel ambtenaren niet betaald. Na die 69 uur werd een overeenkomst ondertekend met een tijdelijke begroting tot 8 februari.

Trump loves shutdown

President Trump heeft inmiddels gezegd dat hij "dol is" op een nieuwe shutdown, als de Republikeinen en Democraten het weer niet eens worden over de immigratieplannen. De onderhandelingen over de toekomst van de Dreamers zijn nog steeds niet afgerond.

STER Reclame