Agnes Jongerius in het Europees Parlement in Straatsburg
NOS NieuwsAangepast

PvdA: EU moet alle werkvergunningen voor Noord-Koreanen intrekken

De PvdA wil dat alle EU-lidstaten de werkvergunningen voor Noord-Koreanen intrekken. "Lidstaten kunnen en mogen niet langer wegkijken van de uitbuiting van Noord-Koreaanse dwangarbeiders", zegt Europarlementariër Agnes Jongerius. Zij reageert op de onthulling van het Leiden Asia Centre dat er Noord-Koreanen gedwongen worden om in het buitenland te werken, bijvoorbeeld op een Poolse werf.

"De kwestie sleept inmiddels al jaren voort en tot mijn grote frustratie gebeurt er niets, terwijl deze werknemers op een vreselijke manier worden uitgebuit en Pyongyang miljoenen kan verdienen voor haar kernwapenprogramma." In 2016 zijn er al vragen gesteld aan de Europese Commissie, naar aanleiding van de bekendmaking dat er in Europa dwangarbeid wordt verricht door Noord-Koreanen.

Nederlandse bedrijven genoemd

Onderzoekers van de Universiteit Leiden presenteerden vandaag een rapport over Noord-Koreaanse dwangarbeid, waarin ook naar de Europese Unie is gekeken.

Er worden een aantal Nederlandse scheepsbouwbedrijven in genoemd die via de Poolse werf Partner Shipyard in Szczecin mogelijk gebruikmaakten van Noord-Koreaanse arbeiders. Het gaat onder meer om Boskalis, Acta Marine en Bodewes Shipyards. Van de 43 schepen die er zijn gebouwd, waren er volgens de onderzoekers 38 bedoeld voor Nederlandse bedrijven.

'Sancties voor bedrijven'

De Noord-Koreanen op de werf zouden hun werk onder erbarmelijke omstandigheden verrichten en het merendeel van hun loon moeten afstaan aan het Noord-Koreaanse regime.

Volgens Jongerius heeft de afspraak van EU-lidstaten om de werkvergunningen van Noord-Koreanen niet te verlengen geen effect gehad. De PvdA vraagt daarom een debat aan met de Europese Commissie om te vragen om een volledig verbod op arbeiders uit Noord-Korea.

"Alle bedrijven die erbij betrokken zijn, moeten sancties opgelegd krijgen", zegt Jongerius. "Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar juridisch zeker niet onmogelijk." Ze trekt een vergelijking met de kledingindustrie, waar bedrijven zijn bestraft die zakendeden met fabrieken die de regels braken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl