Verijdelde aanslag in Thalys verfilmd met echte helden in de hoofdrol

Aangepast
Reuters

Met hun heldendaad wisten ze een bloedbad te voorkomen. Drie mannen, een Amerikaanse student, een Amerikaanse militair en een Britse zakenreiziger, zaten in augustus 2015 in de Thalys toen een man met een kalasjnikov het vuur opende. Ze wisten hem te overmeesteren. Een film over hun heldendaad is gisteren in première gegaan, met de mannen zelf in de hoofdrol.

De film The 15.17 to Paris is gebaseerd op het boek dat de drie mannen zelf schreven over de gebeurtenis. In de film worden de drie vrienden gevolgd vanaf hun kinderjaren tot de onwaarschijnlijke gebeurtenis in de trein.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De hoofdrol in een film over je eigen heldendaad

De drie vrienden waren aan het backpacken door Europa. In de trein van Amsterdam naar Parijs hoorden ze het geluid van een automatisch wapen dat werd doorgeladen op de wc. Ze wilden de man toen hij uit het toilet kwam ondervragen, waarop hij begon te schieten. Ze grepen in en overmeesterden de man, maar raakten daarbij zwaargewond.

Vanuit alle kanten kregen ze lof voor hun optreden. President Obama sprak van een heldendaad en de Franse minister Cazeneuve zei dat ze "waarschijnlijk het leven hebben gered van veel mensen".

Je moet er niet aan denken dat je in een film van Clint Eastwood had kunnen spelen, maar dat je het niet hebt gedaan.

Spencer Stone

In 2016 stemden de drie mannen in met het idee van Clint Eastwood een film te maken over de gebeurtenis. Wekenlang liet de regisseur mensen auditie doen voor de hoofdrollen, maar de drie mannen kreeg hij niet uit zijn hoofd. Toen Eastwood ze benaderde voor de rol waren ze niet direct enthousiast. Geen van hen had ooit een voet op een filmset gezet.

"Ik wilde de film niet verpesten", vertelt een van hen in een interview met de Los Angeles Times. "Echte acteurs kunnen dit waarschijnlijk veel beter." Maar al gauw waren ze om. "Je wil niet over een aantal jaren terugkijken en dan bedenken dat je in een film van Clint Eastwood had kunnen spelen, maar dat je het niet hebt gedaan."

Hoewel de drie zelf graag wat beter voorbereid zouden worden op het acteerwerk, raadde Eastwood hen af om acteerlessen te nemen. "Dan lijkt het alsof je acteren gaat. Ik wil dat je gewoon doet, en op een natuurlijke manier naspeelt hoe het gebeurde."

Wat bewoog de mannen om op iemand af te rennen die een wapen op hen richtte?

Clint Eastwood

Eastwood heeft vooral in beeld proberen te brengen wat de mannen deed besluiten om in te grijpen. "Wat zouden de meeste mensen doen? Zich verstoppen onder een stoel. Wat maakt het dat deze mannen opsprongen en afrenden op iemand die een wapen op hen richtte?"

Het acteren heeft het bloed van de drie helden sneller doen stromen: ze ambiëren alle drie een carrière als professioneel acteur. "Maar we zijn ook al tevreden met wat we nu hebben neergezet."

En als de film niet goed wordt ontvangen? "Daar kunnen we niet boos om worden toch? Dit is wat er is gebeurd."