NOS NieuwsAangepast

'Een nacht vriezen' genoeg voor schaatsbanen

De eerste schaatsers betreden het ijs in Doorn

Het ijs ligt er mooi bij en vrijwilligers hebben koffie gezet: vandaag kan onder meer in Doorn geschaatst worden op natuurijs. Ook in De Lier en Ammerstol in Zuid-Holland en in het Brabantse Bladel zijn ijsbanen open.

Theo Schippers, bestuurslid van de Doornsche IJs- en Skeelerclub, is met een kleine ploeg mensen vanaf 03.00 uur met het ijs in de weer geweest. "Iemand moest vandaag nog werken, dus die is nog even zijn bed ingegaan."

Het ijs is op sommige plekken nog maar 1 centimeter dik. "Normaal beginnen wij met anderhalf, maar als het hard genoeg vriest dan heb je aan één dag genoeg." De temperatuur liep vannacht terug tot -4 graden. De schaatsbaan is vandaag geopend tot 12.00 uur.

Volgens ijsmeester Wim van den Berg ligt het ijs in De Lier er schitterend bij. "Maandagavond zijn we begonnen en we hebben elkaar de hele nacht afgewisseld", zegt hij tegen Omroep West. Wie een rondje wil schaatsen moet er wel snel bij zijn, want volgens Van den Berg kan het snel klaar zijn met de ijspret. "De zon gaat zo weer schijnen, het is afwachten hoelang het ijs goed blijft."

Eerder dit jaar werd door sommige ijsliefhebbers ook al geschaatst op verschillende plekken in het land. Dat gebeurde toen bijvoorbeeld in de Friese Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden. Het ijs was daar toen nog erg dun, zo'n drie centimeter. Volgens schaatsbond KNSB was het ijs toen niet veilig. Ook in Drenthe en Groningen is dit jaar al op natuurijs geschaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl