Prominente ivoor-activist gedood in Kenia

Aangepast
Esmond Martin in Taiwan in 1993 AFP

In Kenia is de prominente milieubeschermer Esmond Bradley Martin (75) vermoord. Hij werd gisteren met een steekwond in de nek aangetroffen in zijn huis in Nairobi.

De Amerikaan Bradley Martin stond bekend als een expert op het gebied van de illegale handel in ivoor. Hij deed zich geregeld voor als koper om ivoorprijzen wereldwijd in kaart te brengen. Zijn werk droeg in 1993 bij aan een Chinees invoerverbod op ivoor.

Bradley Martin was net terug uit Myanmar, waar hij had onderzocht hoe een nieuw Chinees verbod op ivoorverkoop tot illegale handel in buurlanden leidt. Hij had nog geen tijd gehad zijn rapport af te ronden.

De politie gaat volgens de BBC uit van een mislukte roofoverval.

Markante verschijning

Het overlijden van de milieubeschermer is een schok voor de Nederlandse milieu-jurist Pauline Verheij. Ze ontmoette Bradley Martin meerdere keren, vertelt ze op NPO Radio 1. "Hij was een zeer markante verschijning, door zijn grote bos haar, maar ook omdat hij een echte autoriteit was op zijn gebied. Zeer deskundig en bevlogen. Alle milieubeschermers lazen zijn rapporten."

Verheij weet dat Bradley Martin nog vlak voor zijn dood onderzoek deed naar de ivoorhandel in de buurlanden van China. Mede door het invoerverbod in dat land, verspreidde de handel zich naar die landen. Maar ze denkt niet dat hij is vermoord vanwege zijn onderzoek naar de ivoorhandel: "Hij was meer bezig met het in kaart brengen van de handelsstromen en deed nooit onderzoek naar specifieke personen of bedrijven."

Doodsbedreigingen

Het is de tweede keer in een jaar dat een prominente natuurbeschermer wordt vermoord in Afrika. In augustus werd de Zuid-Afrikaan Wayne Lotter doodgeschoten. Hij bleef zich ondanks doodsbedreigingen van stropers inzetten voor olifanten.

De Britse krant The Guardian meldde dit weekend nog dat er afgelopen jaar zeker 197 milieu-activisten zijn vermoord. Ze worden vaak uit de weg geruimd door stropers of bedrijven die grondstoffen willen winnen in natuurgebieden.

STER Reclame