Olga Fatkoelina vorige maand bij het CAS in Zwitserland
NOS SportAangepast

IOC wijst dezelfde vijftien Russen opnieuw de deur

Het Internationaal Olympisch Comité heeft het verzoek om deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang van dertien atleten en twee coaches uit Rusland afgewezen.

Het IOC had de Russen eerder al voor het leven geschorst vanwege betrokkenheid bij het door de staat georganiseerde dopingsysteem tijdens de Spelen in Sotsji. Maar het sporttribunaal CAS maakte die schorsing vorige week ongedaan. Er zou niet genoeg bewijs zijn.

Het IOC weert de vijftien Russen nu toch op basis van aanvullend bewijs, staat in een persbericht. Het zou onder meer gaan om extra testresultaten uit de jaren 2012 tot 2015.

Door het besluit kunnen onder anderen de olympische kampioenen Aleksandr Tretjakov (skeleton) en Aleksandr Legkov (langlaufen) niet meedoen in Zuid-Korea. Ook schaatsster Olga Fatkoelina wordt geweerd.

Graf meldt zich af

Het aantal Russen dat vanaf vrijdag onder de neutrale vlag meedoet in Zuid-Korea staat op 168, omdat ook Olga Graf niet van de partij is. Zij meldde zich af voor de Spelen uit solidariteit met haar ploeggenoten.

Olga Graf (links) traint samen met Jekaterina Sjikhova en Natalia Voronina voor de ploegenachtervolging

De 34-jarige Graf, die vier jaar geleden in Sotsji brons won op de drie kilometer en de ploegenachtervolging, had ook in Zuid-Korea haar zinnen gezet op een medaille op de ploegenachtervolging. Dat is na de uitsluiting van een aantal ploeggenoten niet meer mogelijk, zo stelt Graf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl