EPA

Philadelphia Eagles heeft voor het eerst in de historie de Super Bowl gewonnen. De ploeg van coach Doug Pederson klopte in de 52ste editie van Americanfootbalfinale vijfvoudig kampioen New England Patriots met 41-33.

Philadelphia stond voor de derde keer in de finale van het Americanfootballseizoen. In 1981 was Oakland Raiders te sterk en in 2005 New England Patriots. Wel waren de Eagles drie keer de beste in het pre-Super Bowltijdperk.

Quarterback Foles blinkt uit

Nick Foles was de uitblinker bij de Eagles. De quarterback begon het seizoen als reserve, maar kreeg na een blessure bij Carson Wentz zijn kans. In de finale liet hij drie touchdownpasses noteren en was hij vlak voor rust na de mooiste aanval van de wedstrijd zelf ook goed voor een touchdown.

Philadelphia opende in Minneapolis sterk en leidde in het eerste kwart al met 15-3. Dat de Patriots van coach Bill Belichick en superster Tom Brady (beiden goed voor een recordaantal van vijf titels) nooit afgeschreven mogen worden, is echter alom bekend.

Zo werd vorig jaar in de Super Bowl een achterstand van 25 punten gerepareerd en kwam de ploeg dit jaar in de conference-finale in het vierde kwart terug van 20-10.

Heldenrol Graham

Mede doordat de 40-jarige Brady veel ruimte kreeg, nam New England halverwege het vierde kwart voor het eerst de leiding (33-32), maar Zach Ertz zette de Eagles met een touchdown met nog 2 minuten en 21 seconden te gaan weer op voorsprong.

Brandon Graham eiste vervolgens een heldenrol voor zich op. Alle ogen waren gericht op Brady, maar Graham sloeg de bal uit de handen van de legendarische quarterback, waarna het duel beslist was.

Ook spektakel Justin Timberlake

De 52ste Super Bowl kende zoals gebruikelijk ook muzikaal spektakel. Leslie Odom Jr. opende het bal met America the Beautiful, waarna Pink The Star Spangled Banner ten gehore bracht. Geen enkele speler knielde tijdens het volkslied of ging zitten.

Justin Timberlake maakte voor de derde keer zijn opwachting in de pauze, een record. Hij bracht onder meer een eerbetoon aan de twee jaar geleden overleden Prince, die in Minneapolis geboren is.

Een grieperige Pink, een ode aan Prince en winst voor de Eagles Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Timberlake wilde in eerste instantie een duet zingen met een hologram van Prince, maar zag daar na kritiek van de nabestaanden van af. Wel was Prince op een metershoog doek te zien.

STER reclame