Een portretfoto van Ivana op haar uitvaart ANP

Privédetective: dood fotomodel Ivana Smit is geen ongeval

tijd van publicatie Aangepast

De Britse privédetective die door de ouders van het overleden Nederlandse fotomodel Ivana Smit is ingehuurd, heeft zijn onderzoek in Maleisië afgerond. Hij vindt dat er een moordonderzoek moet komen naar haar dood.

Smit overleed begin december na een val van een balkon op de twintigste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur. Volgens de Maleisische overheid was het een ongeluk, maar aan die officiële lezing wordt getwijfeld. Zo vond de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot letsel dat niet alleen te verklaren zou zijn door de val van het balkon.

Corruptie

De ouders van het fotomodel huurden de Britse privédetective Mark Williams-Thomas in, die de zaak de afgelopen week in Maleisië onderzocht. De Belgische zender TV Limburg sprak telefonisch met hem in Kuala Lumpur.

Volgens Williams-Thomas is er in Maleisië een enorm probleem met corruptie. "We hebben vastgesteld dat clubs en personen de politie betalen in ruil voor bescherming", zegt hij. "Het is schokkend dat de politie in de 21ste eeuw meewerkt aan doofpotoperaties."

Volgens Williams-Thomas waren de mensen die hij sprak bang om er iets over te zeggen. Door ze anoniem te laten getuigen hebben ze toch hun verhaal durven doen. "Bijna niemand die we spraken vond de omstandigheden waaronder ze om het leven kwam niet verdacht."

Meer informatie

"Het is duidelijk geen tragisch ongeval", zegt Williams-Thomas. "Als dit in Groot-Brittannië was gebeurd, zou er zeker een moordonderzoek worden ingesteld."

Hij verwacht de komende dagen nog meer informatie te krijgen en zal dan eerst verslag uitbrengen aan de familie Smit en daarna de Nederlandse en Maleisische autoriteiten inlichten over zijn bevindingen.

STER Reclame