Een portretfoto van Ivana op haar uitvaart ANP

Privédetective: dood fotomodel Ivana Smit is geen ongeval

time icon Aangepast

De Britse privédetective die door de ouders van het overleden Nederlandse fotomodel Ivana Smit is ingehuurd, heeft zijn onderzoek in Maleisië afgerond. Hij vindt dat er een moordonderzoek moet komen naar haar dood.

Smit overleed begin december na een val van een balkon op de twintigste verdieping van een woontoren in Kuala Lumpur. Volgens de Maleisische overheid was het een ongeluk, maar aan die officiële lezing wordt getwijfeld. Zo vond de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot letsel dat niet alleen te verklaren zou zijn door de val van het balkon.

Corruptie

De ouders van het fotomodel huurden de Britse privédetective Mark Williams-Thomas in, die de zaak de afgelopen week in Maleisië onderzocht. De Belgische zender TV Limburg sprak telefonisch met hem in Kuala Lumpur.

Volgens Williams-Thomas is er in Maleisië een enorm probleem met corruptie. "We hebben vastgesteld dat clubs en personen de politie betalen in ruil voor bescherming", zegt hij. "Het is schokkend dat de politie in de 21ste eeuw meewerkt aan doofpotoperaties."

Privédetective Mark Williams-Thomas is een voormalig politieman. Hij is in Engeland zeer bekend vanwege een documentaire waarin hij onthulde dat BBC-presentator Jimmy Savile een pedofiel was. Naar aanleiding van die documentaire werd een politie-onderzoek ingesteld en kwam aan het licht dat Savile 214 minderjarigen, ouderen en zieken had misbruikt.

In 2013 werd door zijn undercoverwerk in Cambodja een man gearresteerd die seks aanbood met minderjarige meisjes en in 2015 deed hij onderzoek naar de moord op BBC-presentator Jill Dando.

Williams-Thomas werkt als reporter voor Channel 4 News en werkt mee aan The Investigator, een serie op ITV waarin coldcase-zaken worden onderzocht. Naar aanleiding van de eerste serie van dit programma werd door de politie een moordzaak in Dorset opnieuw geopend. De tweede serie wordt nu gemaakt.

Volgens Williams-Thomas waren de mensen die hij sprak bang om er iets over te zeggen. Door ze anoniem te laten getuigen hebben ze toch hun verhaal durven doen. "Bijna niemand die we spraken vond de omstandigheden waaronder ze om het leven kwam niet verdacht."

Meer informatie

"Het is duidelijk geen tragisch ongeval", zegt Williams-Thomas. "Als dit in Groot-Brittannië was gebeurd, zou er zeker een moordonderzoek worden ingesteld."

Hij verwacht de komende dagen nog meer informatie te krijgen en zal dan eerst verslag uitbrengen aan de familie Smit en daarna de Nederlandse en Maleisische autoriteiten inlichten over zijn bevindingen.

Mark Williams-Thomas
@mwilliamsthomas
Have been given direct evidence of organised police protection rackets & organised crime syndicates operating . Much more on this to come in my final findings.
1 jaar geleden

STER Reclame