Bijna 150.000 Grieken demonstreren om naam Macedonië

Aangepast
AFP

In de Griekse hoofdstad Athene zijn naar schatting bijna 150.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen elk gebruik van de naam Macedonië door het noordelijke buurland. Volgens de demonstranten hebben Grieken het alleenrecht op de naam. "Macedonië is Grieks en alleen Grieks", riepen ze. Het is de tweede grote demonstratie in twee weken tijd.

Nationalistische en religieuze organisaties hadden opgeroepen tot de demonstratie van vandaag. Rechtse politici en bisschoppen uit verschillende delen van het land namen deel.

In de hoofdstad Athene gaan Grieken opnieuw de straat op vanwege het naamconflict met buurland Macedonië. Ook drie noordelijke regio's van Griekenland zijn vernoemd naar de historische regio Reuters

De naamkwestie tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië speelt al bijna 30 jaar. De ruzie tussen Skopje en Athene begon in 1991, toen de Joegoslavische deelstaat Macedonië de onafhankelijkheid uitriep.

Griekenland was fel tegen de naam Macedonië, omdat die historische naam volgens de Grieken aan hen toebehoort. Als compromis nam Macedonië als officiële naam de 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' aan.

Veel Grieken wijzen dit compromis af en noemen Macedonië de republiek van Skopje. Skopje is de hoofdstad van Macedonië.

1/4Een vlag met het embleem het vroegere koninkrijk Macedonië ANP
2/4 AFP
3/4 AFP
4/4 EPA

Onderhandelingen over een definitieve oplossing waren er tot voor kort nooit gekomen, en Griekenland stelde zich steeds vijandig op tegenover Macedonië. De huidige linkse regering wil echter de band verbeteren en is bereid er met Macedonië uit te komen.

Sinds begin van dit jaar praten beide landen officieel over de naamkwestie. De Griekse regering ziet het liefst dat Macedonië een samengestelde naam met geografische duiding gebruikt, bijvoorbeeld Noord-Macedonië of Opper-Macedonië. Maar in beide landen is er weerstand van nationalistische groepen.

Macedonië is ook de naam van een Griekse provincie. Nationalistische Grieken vinden bovendien dat de Grieken de historische rechten op de naam hebben, omdat Macedonië het koninkrijk was van Alexander de Grote, die in de vierde eeuw voor Christus met de Grieken Egypte en Perzië veroverde. Een Slavisch volk heeft geen recht op de naam Macedonië, vinden zij.

STER Reclame