IOC-voorzitter Thomas Bach EPA

Zeven dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft IOC-voorzitter Thomas Bach hard uitgehaald naar het Internationale Sporttribunaal CAS.

Bach noemt het besluit van het CAS om het beroep van 28 Russische sporters, die tegen de schorsing van het IOC in beroep gingen, toe te wijzen gevaarlijk voor de strijd tegen doping en dringt aan op hervormingen.

"De beslissing van het CAS is enorm teleurstellend en verrassend voor het IOC. Dit hadden we nooit verwacht", aldus Bach, die zich door het sporttribunaal in zijn hemd gezet voelt. "Hoe kun je dit besluit nemen enkel op basis van individuele gevallen en daarbij het systematische karakter van het Russische dopingprogramma negeren? Dit besluit kan schadelijke gevolgen hebben voor de strijd tegen doping."

IOC-voorzitter Bach kritisch op CAS na uitspraak Russische sporters

Op 5 december besloot het IOC alle Russische sporters en officials die ooit te maken hebben gehad met het Russische dopingprogramma te schorsen.

Van hen gingen 42 sporters in beroep bij het CAS. Afgelopen week sprak het CAS 28 individuele sporters vrij. Van 11 sporters werd dopinggebruik wel aangetoond. De zaak van 3 overige sporters werd aangehouden.

'CAS moet hervormen'

Bij het IOC viel die uitspraak rauw op het dak. "Wij hebben nog geen beargumenteerde verklaring ontvangen van het CAS en kunnen daardoor niet handelen", aldus Bach. "Wel hebben we begrepen dat die vonnissen pas eind februari beschikbaar zijn. Dat is extreem ongemakkelijk."

"Dit besluit laat zien dat er hoge nood is aan interne hervormingen van het CAS", vervolgt Bach. "Het tribunaal moet in staat zijn om de kwaliteit en consistentie van de jurisdictie te kunnen garanderen."

In beroep tegen uitspraak

Op dit moment onderzoekt het IOC of het in beroep kan gaan tegen de beslissing van het CAS. "Dat overwegen we zeker. Als we kans hebben op succes, dan zullen we in beroep gaan."

Daarbij beroept het internationale sportcomité zich op de uitspraak van de Zwitserse federale rechtbank, die het beroep van onder anderen Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov juist afwees. Maar die rechtbank heeft een beperkte zeggingskracht, beseft Bach.

De uitspraak van het CAS betekent niet dat er een uitnodiging komt van het IOC voor de atleten in kwestie. "Dat is het privilege van schone Russische atleten", benadrukte Bach nogmaals. "De commissie-Fourneyron zal de gevallen opnieuw bekijken en aanbevelingen doen. Daarna zullen beslissingen genomen worden. Hopelijk in de komende dagen."

STER reclame