Een Iraanse vrouw loopt na een pro-regeringsbetoging langs een poster van oud-ayatollah Khomeini
NOS NieuwsAangepast

Iraans rapport: steun voor afschaffing hoofddoekplicht groeit

In Iran heeft de rechterhand van de Iraanse president Rohani een ouder rapport vrijgegeven over afnemende steun voor het verplicht dragen van een hoofddoek in het openbaar. Het stuk dateert al van 2014, maar het vrijgeven heeft gezien de recente protesten tegen de verplichting weer actuele betekenis.

Ongeveer de helft van de Iraniërs is tegen de verplichting een hoofddoek te dragen op straat, staat in het rapport. Verder zou inmiddels een minderheid, zo'n 40 procent, nog voor controles zijn. Die controles zijn overigens al fors afgenomen sinds het aantreden van de relatief gematigde president Rohani.

Correspondent Thomas Erdbrink noemt de timing opmerkelijk: "Het geeft munitie aan de vrouwen die recent de straat zijn op gegaan. Bovendien geeft het aan dat er binnen de overheid ook wordt gedacht over verandering. President Rohani lijkt de vrouwen hiermee te steunen." Tegelijkertijd benadrukt Erdbrink dat dé overheid in Iran niet bestaat; er zijn ook niet-gekozen machtscentra, zoals de Raad van Hoeders en ayatollah Khamenei.

Zwijgend protest

Vrouwen en meisjes ouder dan 9 jaar mogen zich in het streng islamitische land niet zonder hoofddoek of lange, ruim zittende mantel op straat vertonen. Wie dat wel doet, riskeert in aanraking te komen met de religieuze politie. Het verbod geldt ook voor toeristen en bezoekende hoogwaardigheidsbekleders.

Toch hebben sinds december tientallen vrouwen uit protest publiekelijk hun hoofddoek af gedaan. Op sociale media verschijnen nog geregeld beelden van vrouwen die met hun hoofddoek aan een stok zwijgend langs de weg staan.

De Iraanse autoriteiten meldden dat de afgelopen tijd zo'n dertig vrouwen zijn opgepakt. De laatste tijd sluiten alleen maar meer mensen zich bij de protesten aan, onder wie politici en enkele geestelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl