Stoepje in Baarn is koninklijk, gemeente had geen idee

Aangepast
NOS
Geschreven door
Kysia Hekster
Verslaggever Koninklijk Huis

Op het eerste gezicht is het een doodgewone stoep midden in de Baarnse wijk Oosterhei. Hooguit ligt er wat veel hondenpoep aan het begin van de Bremstraat, met enkele vrijstaande woningen. Ook bij nadere inspectie is er niets opvallends te zien aan het perceel voor de huizen met de even nummers, ingeklemd tussen de Oosterstraat en het Meester Pluimhof.

290 vierkante meter grijze stoeptegels zoals ze overal in Nederlandse woonwijken liggen. En toch is er iets bijzonders met dit stoepje aan de hand. Want het is in koninklijk bezit, van prinses Beatrix en haar zussen. Dat blijkt uit een stuk dat de NOS opvroeg in het kadaster. Daar wordt bijgehouden wie eigenaar is van percelen.

We namen een kijkje bij het stoepje in Baarn:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Baarns stoepje is en blijft koninklijk bezit

Het stukje grond is in ieder geval al sinds 1832 van de Oranjes - in dat jaar werd het kadaster opgericht. Het maakte destijds onderdeel uit van de landgoederen rondom Paleis Soestdijk, dat ongeveer drie kilometer verderop ligt. Koning Willem II en zijn echtgenote Anna Paulowna woonden er toen in de zomer.

Stoeptegels schots en scheef

De gemeente zegt verrast te zijn door de koninklijke stoep. "Wij hadden er geen idee van dat dit perceel niet in ons bezit was", zegt burgemeester Mark Röell (VVD). "Wij doen ook gewoon het onderhoud. Op zich maakt het niets uit dat het in particulier bezit is, in dit geval van prinses Beatrix en haar zussen. De weg is gewoon voor iedereen toegankelijk. Het is wel bijzonder natuurlijk, we overwegen nog of we er iets speciaals mee willen doen."

NOS

Ook een bewoonster van de Bremstraat reageert verbaasd. "Mij is er nooit iets bijzonders aan opgevallen, behalve dat alle stoeptegels schots en scheef liggen. Misschien gaat de gemeente daar nu dan eindelijk iets aan doen, ik heb moeite om er fatsoenlijk over te lopen met mijn rollator". Een buurvrouw is opgetogen. "Oh echt? Wat leuk dat ik er de hele dag op kan uitkijken!"

Allemaal Oranjecountry

Wat nu een stoepje is, was in 1832 een hakbosje rond een stuk bouwland. "De landgoederen van Paleis Soestdijk waren toen enorm uitgebreid", vertelt historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Er was grond van het paleis tot aan de rivier de Eem voor vervoer van goederen over water, allemaal Oranjecountry."

In de loop van de jaren verkochten de Oranjes grote delen van hun bezittingen rondom Paleis Soestdijk. Het paleis zelf was vanaf 1971 van de Nederlandse staat en werd onlangs verkocht aan het consortium Made by Holland. Inmiddels is alle grond in de wijk Oosterhei in bezit van de gemeente Baarn, op het stoepje in de Bremstraat na.

Curieus. Maar ook wel een mooi overblijfsel van vroeger.

Joost Rosendaal, historicus

Ook na archiefonderzoek in het Utrechts Archief is niet onomstotelijk vast komen te staan waarom uitgerekend dit perceel nooit verkocht werd. "Curieus", noemt Rosendaal het. "Maar ook wel een mooi overblijfsel van vroeger. Het laat goed zien hoe nauw de banden toen waren en nog steeds zijn tussen de koninklijke familie en Baarn".

Ook burgemeester Röell vindt dat mooi. "Het heeft wel iets spannends dat we dat niet precies weten, dat moet misschien gewoon zo blijven. Het meest waarschijnlijke dat ik kan bedenken is dat het ergens bij een nieuwe inmeting bij het Kadaster verkeerd gegaan is, maar zeker weten doen we dat niet."

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen of de prinses en haar zussen zelf weet hebben van hun stoepje. "Wij hebben geen reactie op wat er in het kadaster is aangetroffen", meldt een woordvoerder.

STER Reclame