1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Een stoep, maneges en een paardenwei: het bezit van de koninklijke familie

  • Lars Boogaard en Kysia Hekster

  • Lars Boogaard en Kysia Hekster

Een paardenwei in Apeldoorn, een manege in Wenum-Wiesel, een stoep in Baarn. Zomaar een greep uit de meer dan 500 stukken grond en panden van de koninklijke familie. De NOS heeft de gegevens daarover bij het kadaster opgevraagd. De bezittingen beslaan zo'n 520 hectare.

Onder de eigendommen valt ook een deel van de Amsterdamse panden van prins Bernhard jr., waarover Het Parool eind vorig jaar berichtte. Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner.

Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.

NOS op 3-verslaggever Hilde Bouwman bezocht een aantal opvallende percelen die in handen zijn van de Oranjes:

Het bezit van de Oranjes

Onderzoeksjournalist van Quote Sonny Motké noemt de 520 hectare grond van de Oranjes "karig" vergeleken met andere vermogende families in Nederland. "De familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder van uitgeverij TMG bezit meer dan 1000 hectare aan landgoed. Of neem de 78-jarige Magreta Wessels-Boer. Zij bezit in haar eentje meer dan 4000 hectare grond."

Wij hebben elk jaar medelijden met degene die zich over de schatting van de Oranjes moet buigen.

Sonny Motké

Toch staat de familie van Oranje in de recentste Quote 500 op de tiende plek van de "familielijst", waar in totaal vijftig families op staan. Geschat vermogen: 950 miljoen euro.

Motké: "Dat getal is giswerk. Vraag het aan kenners en intimi en de schattingen lopen uiteen van 200 miljoen tot 20 miljard. Dat laatste getal hoor je omdat hardnekkige verhalen de ronde doen dat de familie grote belangen heeft in beursgenoteerde bedrijven zoals Shell."

"Wij hebben elk jaar medelijden met degene die zich over de schatting van de Oranjes moet buigen", gaat hij verder. "Er is nauwelijks openbare informatie en hectares alleen zeggen niet zoveel."

Het midden van het land

Prinses Beatrix en haar zussen Margriet, Irene en Christina bezitten samen zo'n veertig stukken land. De percelen zijn verspreid over het midden van het land en concentreren zich rondom Wassenaar, Baarn, Soest en Apeldoorn.

NOS

Het grootste deel van het land, zo'n 400 hectare verdeeld over 377 percelen, ligt tussen Wassenaar en Voorschoten en is in bezit van Willem-Alexander. Landgoed De Horsten is al generaties in bezit van de koninklijke familie. Een deel van de percelen deelt Willem-Alexander met zijn neven Floris en Pieter-Christiaan en Prinses Irene.

NOS

Ook bij Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft de koninklijke familie een aantal percelen. Beatrix, Irene, Margriet en Christina hebben rondom het Paleis een kleine paardenwei en een stukje van de Valkenberglaan.

Het paleis zelf is van de Rijksgebouwendienst. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet zijn eigenaar van een klein stukje van de paleistuin. Pieter en Margriet gaven eerder aan dat ze begraven willen worden in de natuur rond Paleis Het Loo, waar ze zelf ook wonen.

NOS

Naast de paardenwei bij Het Loo, zijn prinses Beatrix en haar zussen ook eigenaar van verschillende percelen bij Wenum-Wiesel, in de buurt van Apeldoorn.

Op één van de percelen is een manege (de Oranjehal). Het koninklijk gebied was oorspronkelijk groter, de koninklijke familie heeft hier de afgelopen jaren verschillende stukken land verkocht, blijkt uit verkoopakten in het kadaster.

NOS

Een ander opvallend perceel van prinses Beatrix ligt op het terrein van de kazerne Nieuw-Milligen. Op oude topografische kaarten is te zien dat dit ooit de stallen van het Remonte Depot waren, waar paarden uit het leger getraind werden.

Ook rondom Baarn en Soest is een flink aantal percelen van de prinsessen Beatrix, Christina, Irene en Margriet. Paleis Soestdijk is sinds 1971 van de Nederlandse staat, maar een aantal percelen eromheen zijn nog steeds in koninklijke handen.

Met name langs de Biltseweg zijn nog een aantal plekken die in bezit zijn van de Oranjes. Wat op de kaart hieronder opvalt, zijn de Sumatrastraat en de stoep van de Bremstraat in Baarn. Doodgewone straten, maar dus wel koninklijk.

Kasteel Drakensteyn is het laatste echte kasteel dat de Oranjes bezitten. Sinds 1959 is het in bezit van Prinses Beatrix. Ze woont er weer sinds 2014.

Niet alle leden van de koninklijke familie hebben kadastrale bezittingen: koningin Máxima, prinses Mabel en prinses Laurentien komen niet in het kadaster voor.

De prinsen Constantijn, Maurits en Carlos hebben alle drie één woonhuis op hun naam in het kadaster, de laatste twee samen met hun vrouwen Marilène en Annemarie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl