Joost Vullings en Max van Weezel
NOS NieuwsAangepast

'D66 zag kritiek PvdA op donorwet niet aankomen'

Zijn de garanties die Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 geeft in haar brief aan de Eerste Kamer voldoende om volgende week een meerderheid te vinden voor haar wetsvoorstel voor orgaandonatie? "Dat is nu de grote vraag", zegt Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De stemming van Vullings en Van Weezel van Met het Oog op Morgen.

Onder meer de fractie van de PvdA was in het debat heel kritisch op het wetsvoorstel van Dijkstra. Dat had D66 niet zien aankomen, denkt Vullings. "Ze zijn teleurgesteld bij D66. In de Tweede Kamer was alleen Angelien Eijsink van de PvdA tegen, de rest was vóór. Ze dachten dus, dat komt wel goed in de Eerste Kamer."

PvdA kritischer dan verwacht

De PvdA wilde meer duidelijkheid over de zeggenschap van nabestaanden, wanneer iemand overlijdt die zich niet heeft laten registreren. Kunnen nabestaanden dan voorkomen dat de organen van hun dierbare worden gedoneerd? "De PvdA had hier wel vragen over gesteld, maar D66 had niet verwacht dat ze daar zo'n groot punt van zouden maken. De VVD ook niet trouwens, ook daar vroegen ze zich af of hier spelletjes worden gespeeld."

De praktijk is nu al dat na een overlijdensgeval met nabestaanden wordt overlegd. Als die niet willen dat organen van hun overleden dierbare worden gedoneerd, dan gebeurt dat niet.

"Maar in het wetsvoorstel staat er niets over. Daar gaat het nu om. Moet het wetsvoorstel veranderd worden om aangenomen te worden, óf zijn de garanties in de brief van Dijkstra voor de kritische senatoren voldoende."

D66 wil wetsvoorstel niet aanpassen

Een wijziging van het wetsvoorstel is voor D66 geen optie, zegt Vullings. Dat heeft fractievoorzitter Alexander Pechtold in de Tweede Kamer ook laten weten aan Marleen Barth, de voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdA. "Een aanpassing betekent dat het wetsvoorstel weer door de Tweede Kamer zou moeten. En het is zeer de vraag of het daar dan wel doorheen komt."

Het is wel een akelig dilemma voor Dijkstra, vindt Van Weezel. "Als je meer ruimte geeft aan de nabestaanden, dan verloochen je je ideaal dat het individu zelf beslist. Maar star vasthouden aan het wetsvoorstel, levert waarschijnlijk geen meerderheid op in de Eerste Kamer."

D66 naïef

Van Weezel vindt het wel naïef van D66 dat het zo weinig rekening hield met verzet van PvdA in de Eerste Kamer. "Het is eerder gebeurd. In de tijd van het eerste kabinet Rutte was er een wetsvoorstel voor een verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Dat kwam in een achternamiddag door de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Toen bleek dat in de Eerste Kamer tamelijk veel mensen religieus waren, onder wie Marleen Barth. Zij was een van de politici die dit wetsvoorstel uiteindelijk de nek omdraaiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl