NOS

Natuurijsclubs in heel Nederland wachten vol spanning of het volgende week inderdaad genoeg gaat vriezen. Dan kunnen leden eindelijk de ijzers onderbinden om voor het eerst deze winter te gaan schaatsen.

Op de ijsclub Vlietland in het Zuid-Hollandse Schipluiden treffen ze de laatste voorbereidingen. "'s Nachts zijn hier ganzen die gras lostrekken. Dat harken we nu weg", zegt secretaris Aad van Winden. Eigenlijk zijn de schaatsliefhebbers er sinds november al klaar voor. Maar Van Winden durft nog niet al te veel hoop te hebben dat het volgende week eindelijk raak is. "Vorig jaar in februari leek het ook heel positief, maar dat liep op niets uit. Dat kan nu ook weer gebeuren. Maar we hopen altijd."

Het hangt af van de baan of en wanneer er geschaatst kan gaan worden. "Op een skeelerbaan met een dun laagje water eroverheen, kun je al na twee nachten goede vorst goed schaatsen", zegt Ramon Kuipers van schaatsbond KNSB. "Daarna komt een onder water gelopen weiland, en voor wat dieper water kun je wel een dag of vijf goede vorst nodig hebben."

IJsclub Vlietland in het Zuid-Hollandse Schipluiden NOS

Kuipers kan niet wachten. "We zijn er aan toe met z'n allen, na de heel matige winters van de afgelopen jaren. Februari is normaal gesproken de laatste maand waarin het kan."

Niets te bieden, wel trouwe leden

Voor veel clubs is genoeg vorst van levensbelang, zegt Kuipers. "Als er geen ijs is, komen er minder leden en haken vrijwilligers af. Na een aantal jaar zonder natuurijs durven ze geen contributie te vragen, omdat ze niets te bieden hebben."

De club van Ad van Winden heeft geen financieel probleem. Hij verklaart dat uit het feit dat ze de contributie automatisch laten afschrijven. "Mensen blijven trouw lid en zien dat we er alles aan doen. Maar geen natuurijs betekent altijd een probleem, want dat is onze core business. We willen echt schaatsen!"

Uiteraard zijn er ook schaatsliefhebbers die geen ijsbaan nodig hebben en vooral hopen op écht natuurijs, op ondergelopen weilanden, meren en kanalen:

STER reclame