Oud-minister Willem Vermeend
NOS NieuwsAangepast

Vermeend over plagiaat: ik spreek u niet eens tegen, het is gewoon waar

Oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend erkent dat in een boek waar hij co-auteur van is plagiaat is gepleegd. "Ik spreek u niet eens tegen, het is gewoon waar", zegt de voormalig PvdA-minister in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik ga niemand beschuldigen. Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit." Hij zegt dat alleen de bronvermelding ontbreekt.

Gisteren troffen de NOS en Nieuwsuur in het boek van Vermeend en Van Rijbroek plagiaat aan van tien verschillende artikelen en websites. Zo kwamen er onder meer letterlijke passages uit twee artikelen van NRC, stukken van de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet en delen van Wikipedia-artikelen. Ook komen delen van de tekst overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl.

Ict-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm zegt dat correcte bronvermelding niet afdoende is wanneer er teksten of delen van teksten integraal worden overgenomen. "Je moet die informatie in je eigen woorden zetten of je moet citeren. Als je met de juiste bronvermeldingen hele teksten overneemt, pleeg je alsnog auteursrechtinbreuk."

Vermeend: ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit

'Verbijstering'

Vermeend zegt dat mensen die het boek hebben gekocht, hun geld terugkrijgen. De oud-minister zegt dat hij blijft schrijven. Gevraagd naar de fouten in de bronvermelding zegt Vermeend: "Ik heb tot mijn eigen verbijstering geconcludeerd dat bij een aantal bronnen geen noot staat."

"Dat mag natuurlijk niet, dat leer je onmiddellijk als je gaat schrijven. Ik heb dertig boeken geschreven inmiddels en weet hoe het werkt. Dit is mij nog nooit overkomen." Hij zou het zelf ook ergerlijk vinden als iemand zijn werk zou plagiëren.

Hand in het vuur voor andere boeken

Volgens Vermeend is in de andere werken van zijn hand geen plagiaat gepleegd. "Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Dat zijn allemaal wetenschappelijke boeken. Dit is geen wetenschappelijk boek, dit is een quick scan, maar ook zo'n boek moet gecontroleerd worden natuurlijk."

Einstein Books, de uitgever van De wereld van cybersecurity en cybercrime, heeft na de berichtgeving over het plagiaat het boek uit de handel genomen. Ook gaat de tweede druk niet door.

Boek Vermeend en Van Rijbroek

De oud-minister zei aanvankelijk dat er voetnoten met verwijzingen naar de originele publicaties waren weggevallen door een fout. Hij zei dat dat probleem zou worden verholpen in een tweede druk, maar dat lijkt nu dus van de baan.

Co-auteur Van Rijbroek verklaarde gisteren dat ze samen met Vermeend verantwoordelijk is voor het plagiaat. Ze voegde daaraan toe dat een team dat het werk heeft gecontroleerd dat dus niet goed heeft gedaan. Vermeend heeft ook aan Van Rijbroek gevraagd om uit te zoeken hoe de fouten in de bronvermelding in het boek terecht zijn gekomen.

Van Rijbroek raakte in opspraak na een uitzending van Nieuwsuur, waarin ze speculeerde dat DDoS-aanvallen op Nederlandse banken een voorbode zijn van een grotere volgende aanval. De uitspraken die ze in die uitzending deed, onder meer dat het onveilig is om mobiel te bankieren, zijn na de uitzending door deskundigen getypeerd als speculaties.

'Onrust en verwarring'

Nieuwsuur zei de dag na de uitzending de onrust en de verwarring naar aanleiding van het optreden te betreuren. "De nieuwe gegevens over het plagiaat onderstrepen dat alleen maar."

De hoofdredactie heeft zijn excuus aangeboden en zegt dat het programma een andere gast dan Van Rijbroek had moeten kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl