Fidel Castro Diaz-Balart op een foto uit 2014 AFP

De oudste zoon van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro heeft zelfmoord gepleegd. Dat meldt de Cubaanse staatsomroep. De 68-jarige Fidel Castro Diaz-Balart was al maanden depressief.

Hij was het enige kind van de Cubaanse communist en zijn eerste vrouw Mirta Diaz-Balart. Zijn uiterlijk vertoonde veel overeenkomsten met dat van zijn vader, waardoor hij al snel de bijnaam Fidelito (kleine Fidel) kreeg.

Fidel Castro (links) en Fidelito (rechts), beide foto's uit 2004 Hollandse Hoogte

Fidel junior werd geboren op 1 september 1949. Toen zijn vader in Mexico in ballingschap was, strandde het huwelijk met Fidelito's moeder. Die kreeg de voogdij en zij nam het kind mee naar de Verenigde Staten.

Kidnap

Toen Castro in Mexico bezig was met de voorbereidingen voor de Cubaanse revolutie, haalde hij zijn ex Mirta over om Fidelito voor twee weken op bezoek te sturen. Castro bracht hem daarna niet terug, maar Mirta liet het er niet bij zitten. Toen het kind met zijn tantes in een park in Mexico-Stad aan het wandelen was, grepen drie gewapende mannen het jongetje en brachten hem terug naar zijn moeder.

Fidelito ging studeren in de Sovjet-Unie, werd uiteindelijk kernfysicus en ging terug naar Cuba. Hij kreeg een hoge functie in het Cubaanse energieagentschap, maar werd om onduidelijke redenen door zijn vader verwijderd in de jaren negentig.

Behalve Fidel junior had Fidel Castro nog zeker acht zoons en een dochter, die hij verwekte bij drie andere vrouwen. De Cubaanse president overleed op 25 november 2016. Hij had toen de macht al een tijd overgedragen aan zijn broer Raul.

Fidel Castro met zijn vrouw Mirta en zoontje Fidelito Hollandse Hoogte

STER reclame