NOS NieuwsAangepast

Handgranaat bij waterpijpwinkel Amsterdam weggehaald

Handgranaat gevonden bij waterpijpwinkel in Amsterdam

In de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West is een handgranaat gevonden. Het explosief zat met tiewraps vast aan een winkel waar waterpijpen en souvenirs worden verkocht. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief weggehaald.

De winkelstraat was enige tijd afgezet door de politie en winkels werden ontruimd. Bewoners hoefden hun woning niet te verlaten, maar moesten wel binnenblijven. De handgranaat hing onder een luifel "die de explosie kan tegenhouden", zei de politie.

'Geen aanslag'

Het is volgens de politie de vierde handgranaat die het afgelopen jaar in de stad is aangetroffen, maar de eerste keer dat het doelwit niets te maken heeft met horeca.

Twee weken geleden werd een explosief gevonden in de Korte Leidsedwarsstraat, in het uitgaansgebied vlak bij het Leidseplein. "Kennelijk zijn die dingen makkelijk te krijgen", zegt de politiewoordvoerder.

De politie onderzoekt door wie en met welk doel de handgranaat is vastgemaakt. De woordvoerder benadrukt dat het niet gaat om een aanslag: "het heeft alle schijn van een criminele daad".

Horecagelegenheden en coffeeshops worden vaak gesloten na geweldsincidenten. Of de gemeente de waterpijpwinkel gaat sluiten, is volgens een woordvoerder afhankelijk van het politieonderzoek.

Denk je dat hier zomaar het hele blok wordt weggevaagd? Ben je gek.

Ooggetuige in de Jan Evertsenstraat

Onder ooggetuigen is van angst weinig sprake, meldt stadszender AT5. "Bang? Waarvoor? Die granaat is toch niet ontploft?", zegt een vrouw. "En denk je dat dan het hele blok wordt weggevaagd? Ben je gek. Daar ben ik echt niet bang voor. Mijn buurman zei dat het een terroristische aanslag was, maar dat is een bange poeperd."

Toch komt de urenlange politieafzetting hard aan voor kleine ondernemers in de buurt. "Dit is een megastrop", zegt een zelfstandige die in de straat een winkel heeft tegen een verslaggever van De Telegraaf. "Drieënhalf uur heb ik buitengestaan. Dat verdien ik op de rest van de dag echt niet meer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl