ANP/ NOS

De omroepen op NPO Radio 1 lanceren vandaag een dagelijkse nieuwspodcast. De Dag, zoals de podcast heet, is voor wie weinig of geen tijd heeft om live naar de radio te luisteren. De podcast brengt verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag.

Luister hier naar de eerste aflevering van De Dag

Gastheer van De Dag is Jurgen van den Berg, presentator van het NOS Radio 1 Journaal. Dagelijks schuiven bekende en minder bekende radiomakers met verstand van zaken aan om uitleg te geven bij actualiteiten in binnenland, buitenland of sport.

Je rook dat alles aan het rotten was in het water

Kees Slager maakte de watersnoodramp mee

Vandaag in De Dag

De watersnoodramp overleefd: Kees Slager was veertien jaar toen Zuidwest-Nederland werd getroffen door de watersnoodramp. "De stank is me altijd bijgebleven. Rottende uien, kadavers die ronddrijven, ik krijg dat nooit meer uit mijn hoofd", vertelt hij in de podcast.

Slagter is voormalig OVT-journalist en schreef een boek over de ramp. Hij beschrijft het terughoudende optreden van de overheden vlak na de ramp. De radionieuwsdienst ANP deed eigenlijk het werk wat de RVD had moeten doen. En veel burgemeesters sloegen niet meteen alarm: "De klokken luiden? Morgen lachen ze me uit!"

De Russische olympische soap uitgelegd: De schorsing van 28 Russische sporters is weer ongedaan gemaakt. "Is dit nu hét onomstotelijk bewijs en wist Poetin hiervan?" NOS-sportjournalist Gio Lippens neemt je mee aan de hand door de soap die het inmiddels is geworden.

Waterkraan Kaapstad verder dicht: "Als je iets langer dan drie minuten doucht, ben je al door je dagelijkse rantsoen heen", ontdekt NOS-correspondent Bram Vermeulen thuis in Kaapstad. Tot vandaag mochten inwoners 87 liter water per dag gebruiken, vanaf nu is dat nog maar 50 liter en op 16 april is het op. "Ik hoor om me heen niets anders dan water, water, water. Zuid-Afrikanen zijn echt aan het hamsteren geslagen."

STER reclame