Watersnoodramp van uur tot uur: dit gebeurde er 65 jaar geleden

Aangepast

Dat Nederland met zijn beroemde Deltawerken de best beveiligde delta ter wereld is, vinden we haast vanzelfsprekend. Begin dit jaar, op 3 januari, bleef Nederland tijdens een zware westerstorm natte voeten bespaard toen Rijkswaterstaat besloot voor het eerst alle vijf de stormvloedkeringen tegelijk te sluiten.

Maar de noodzaak om zo'n sterke verdedigingslinie tegen het water te bouwen, werd pas gevoeld na een ramp van ongekende omvang: de watersnood van 1953, vandaag precies 65 jaar geleden.

Wat gebeurde er precies in die fatale nacht? Waarom kwam de reddingsoperatie zo moeizaam op gang? Klik hieronder en scroll door de uren voor en na de zwaarste natuurramp in de na-oorlogse geschiedenis, met onder meer unieke kleurenbeelden.

Reconstructie: de Watersnoodramp van 1953

In de nacht van 1 februari 1953 liepen tijdens een zware storm grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant onder water. In de kolkende watervloed kwamen meer dan 1800 mensen om het leven.

"Het leek alsof we toeschouwers waren bij het vergaan van de wereld", herinnerde de machinist van de veerboot in Kruiningen zich de ramp.

De NOS wijdt vandaag twee speciale uitzendingen aan de Watersnoodramp.

Van 10.30 - 12.00 uur op NPO 1 en NOS.nl is er een rechtstreeks verslag van de herdenking bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland.

In de avonduitzending van 21.25 - 21.55 uur op NPO 2 en NOS.nl ontvangt Herman van der Zandt Deltacommissaris Wim Kuijken. Verder is er een terugblik op de herdenking en een reportage over de watersnood in Oude Tonge.

STER Reclame