NOS NieuwsAangepast

Watersnoodramp van uur tot uur: dit gebeurde er 65 jaar geleden

Dat Nederland met zijn beroemde Deltawerken de best beveiligde delta ter wereld is, vinden we haast vanzelfsprekend. Begin dit jaar, op 3 januari, bleef Nederland tijdens een zware westerstorm natte voeten bespaard toen Rijkswaterstaat besloot voor het eerst alle vijf de stormvloedkeringen tegelijk te sluiten.

Maar de noodzaak om zo'n sterke verdedigingslinie tegen het water te bouwen, werd pas gevoeld na een ramp van ongekende omvang: de watersnood van 1953, vandaag precies 65 jaar geleden.

Wat gebeurde er precies in die fatale nacht? Waarom kwam de reddingsoperatie zo moeizaam op gang? Klik hieronder en scroll door de uren voor en na de zwaarste natuurramp in de na-oorlogse geschiedenis, met onder meer unieke kleurenbeelden.

In de nacht van 1 februari 1953 liepen tijdens een zware storm grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant onder water. In de kolkende watervloed kwamen meer dan 1800 mensen om het leven.

"Het leek alsof we toeschouwers waren bij het vergaan van de wereld", herinnerde de machinist van de veerboot in Kruiningen zich de ramp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl