Nada Verhelst
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Met Nada's dna werd haar in 1953 verdronken tante Maatje geïdentificeerd

Een groot dna-onderzoek om onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 te identificeren, heeft twee namen opgeleverd: Maria Magdalena de Koster uit Kruiningen en Maatje Verhelst uit Nieuwerkerk.

Nada Verhelst staat in 2013 wangslijm af, net als haar nichtje Coby. Dat genetisch materiaal vergelijkt het Landelijk Bureau Vermiste Personen met het dna van 31 verdronken personen die naamloos begraven zijn na de watersnoodramp. Het levert, naar nu pas bekendgemaakt wordt, een match op.

Nada heeft als 56-jarige haar tante natuurlijk nooit gekend. Wel weet ze het nodige over haar uit de familieoverlevering. "Ze was 38 toen ze omkwam, werkte in de huishouding in Nieuwerkerk en stond op punt van trouwen."

Maatje Verhelst

Haar opa is na de ramp heel wat keren op de fiets van Zeeuws-Vlaanderen naar Schouwen-Duiveland gereden om zijn dochter te zoeken. "Hij heeft haar niet kunnen vinden."

Een ooggetuige heeft later verteld wat er met haar tante is gebeurd: "Ze hebben geprobeerd de deur van de schuur te gebruiken als vlot om zo weg te komen. Een vrouw die op de nok van een schuur zat, heeft gezien hoe dat vlot met alle mensen erop in de golven is verdwenen."

Maatje had alleen een steen zonder graf op de begraafplaats van Nieuwerkerk waarop stond: Maatje Verhelst, vermist. Nu ligt ze herbegraven in Ouwerkerk - met onder de steen haar graf. Tegen Omroep Zeeland zegt haar nichtje: "Zo is het compleet."

Zo'n 85 personen hebben dna afgestaan in de hoop familieleden terug te vinden. Alle profielen van nabestaanden zijn vergeleken met de 31 dna-profielen van de onbekende slachtoffers die in 2013 zijn verzameld.

Eerder kreeg een man uit Wezep het bericht dat zijn moeder was geïdentificeerd.

Van één nabestaande is de familieband met een onbekend slachtoffer vastgesteld: in de familie zijn namelijk twee zussen vermist. Ook is verwantschap tussen twee onbekende doden vastgesteld.

De watersnood van 1953 voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij. In Nederland kwamen er 1836 mensen om.

Advertentie via Ster.nl