Mogherini begroet de Palestijnse premier Hamdallah
NOS Nieuws

42,5 miljoen extra EU-steun voor eigen staat Palestijnen

De EU heeft een nieuw steunpakket van 42,5 miljoen euro aangekondigd voor de Palestijnen. Het geld is bedoeld om de Palestijnen te helpen een eigen staat op te bouwen.

De Verenigde Staten waren tot nu toe altijd de grootste donor van de Palestijnen, maar president Trump trok begin deze maand een deel van de betalingen in. Hij dreigde de miljoenenhulp helemaal stop te zetten als de Palestijnen niet bereid zijn vrede te sluiten met Israël.

Trumps reactie volgde op de boosheid van de Palestijnen over de erkenning door Amerika van Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad. Dat is voor de Palestijnen onbespreekbaar en ze accepteerden de VS niet meer als vredesonderhandelaar.

Tweestatenoplossing

In Brussel wordt over dit onderwerp vandaag een extra ingelaste bijeenkomst gehouden met Israëlische, Palestijnse, Amerikaanse en Arabische vertegenwoordigers. Het is voor het eerst dat de groep weer bijeenkomt sinds Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zei voorafgaand aan de bijeenkomst in Brussel dat de tweestatenoplossing de enige realistische oplossing is voor de problemen in Israël. Jeruzalem zou daarbij de hoofdstad worden van twee staten: de Israëlische en de Palestijnse staat.

Verder onderstreepte ze dat de VS niet in zijn eentje moet proberen de problemen tussen de Israëliërs en de Palestijnen op te lossen, maar dat er zonder deelname van de VS ook geen oplossing mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl