NOS NieuwsAangepast

Politie New Delhi zet motoragentes in om vrouwen te beschermen

"Ik voel me sterk en trots wanneer we in uniform patrouilleren", zegt Sushila. Ze is een van de twee motoragentes in de Indiase hoofdstad New Delhi. Met vrouwelijke politieagenten op motoren probeert de stad iets te doen aan het onveilige gevoel van veel vrouwen. Over vijf jaar moeten er in alle 200 politiebureaus van de stad vrouwelijke motorteams zijn.

Bekijk hieronder de video die correspondent Aletta André maakte over de vrouwelijke agenten:

Motoragentes in India ingezet tegen verkrachting en aanranding

Eind 2012 werd New Delhi opgeschrikt door de brute verkrachting en moord op een 23-jarige studente. Sindsdien is er veel aandacht voor de veiligheid van vrouwen in de miljoenenstad.

Desondanks is er voor vrouwen op straat maar weinig veranderd; velen wanen zich er nog altijd niet veilig. "Het aantal aangiftes van verkrachting, stalking en aanranding is de afgelopen vijf jaar alleen maar toegenomen", zegt correspondent Aletta André.

Verkrachtingshoofdstad

New Delhi staat bekend als de verkrachtingshoofdstad van het land. De talloze smalle steegjes zijn niet toegankelijk voor politieauto's. Bovendien heeft het voor vrouwen vaak geen zin om naar de politie te stappen. "Seksueel geweld wordt in India zelden bestraft. Vaak weigeren agentes aangiftes van verkrachting op te nemen", zegt André.

De vrouwelijke motorbrigade 'raftaar', wat 'snelheid' betekent, moet twee vliegen in één klap slaan. Motoren zijn handige voertuigen om door de drukke stad te navigeren. Volgens een politiecommissaris is een motoragente bovendien een krachtig emancipatiemiddel: "De aanwezigheid van vrouwen in uniform vergroot het zelfvertrouwen. Met een vrouw die motor rijdt en agent is, eigenlijk een macho-ding, doorbreek je veel taboes en stereotypes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl