NOS NieuwsAangepast

'Rechercheur Den Haag lekte anderhalf jaar naar criminelen'

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Een rechercheur van de politie-eenheid Den Haag wordt ervan verdacht anderhalf jaar lang informatie te hebben gelekt naar criminelen. De politieman werd in oktober aangehouden en moet volgende week voor de rechter verschijnen.

De 35-jarige rechercheur zou in de politiesystemen zijn nagegaan of er een onderzoek liep naar bepaalde verdachten. Volgens het Openbaar Ministerie kon hij niet bij inhoudelijke informatie over de onderzoeken, maar kon hij bijvoorbeeld wel zien of mensen werden gezocht.

Via twee tussenpersonen belandde deze vertrouwelijke informatie in het criminele circuit. De tussenpersonen zijn de afgelopen tijd ook aangehouden. Inmiddels zijn alle verdachten weer op vrije voeten.

Argwaan

De zaak kwam aan het licht nadat het team van de rechercheur argwaan had gekregen. Het team was bezig met een onderzoek en vermoedde dat de verdachte wist dat zijn telefoon werd getapt. Daarom werd melding gedaan van een mogelijk lek, waarna bleek dat de rechercheur informatie doorspeelde.

Hoe vaak hij zou hebben gelekt en om wat voor informatie het precies gaat, kan het OM niet zeggen. Ook is niet duidelijk in hoeverre strafrechtelijke onderzoeken zijn geschaad.

Lekken bij politie Den Haag

Het is al het vierde lek in de eenheid Den Haag in korte tijd. In juni vorig jaar werd een agent die tijdelijk uitgeleend was aan de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (de voormalige DBB) aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim.

In oktober volgde de rechercheur en in november werd een 61-jarige politieman gearresteerd. De zaken staan volgens het OM los van elkaar.

Eerder speelde ook al de zaak rond een Haagse agent die de locatie van hennepkwekerijen tipte aan criminelen. Hij werd onlangs veroordeeld tot vier jaar cel.

We kijken intensiever dan voorheen naar risicovol en afwijkend gedrag van medewerkers die informatie opvragen.

Haagse politiechef Paul van Musscher

Volgens de politie wijkt het aantal integriteitsschendingen in Den Haag niet af van het landelijk gemiddelde. "Helaas is het zo dat er in een organisatie van 65.000 medewerkers soms mensen zijn die zich niet aan de afspraken houden", constateert de Haagse politiechef Paul van Musscher.

De politie in Den Haag zegt extra alert te zijn op lekken, waardoor die mogelijk eerder aan het licht komen. "We kijken bijvoorbeeld intensiever dan voorheen naar risicovol en afwijkend gedrag van medewerkers die informatie opvragen", aldus Van Musscher.

Over disciplinaire maatregelen tegen de agenten die momenteel verdacht worden van lekken, kan de politie nog niets zeggen. Ook wil de politie niet inhoudelijk op de zaken ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl