Haagse politiemol Amine A. (2e van links) in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Vier jaar cel voor Haagse 'politiemol' na doorspelen informatie

De Haagse politiemol Amine A. (29) is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor omkoping, deelname aan een criminele organisatie en poging tot inbraak. Ook mag A. de komende negen jaar niet als ambtenaar werken.

Tegen de hoofdagent was vijf jaar cel geëist. A. zocht tussen 2015 en 2016 in politie-systemen naar informatie over hennepkwekerijen. Hij verkocht adressen van kwekerijen en opslagplaatsen van drugs aan een vriend, Yassine H.

De rechter oordeelde dat er genoeg bewijs is dat A. vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld voor geld of andere wederdiensten. Volgens de rechter heeft hij het aanzien van de politie ernstig geschaad.

Criminele organisatie

Ook H. (28) verscheen vandaag voor de rechter. Hij brak in op de tientallen adressen die hij kreeg doorgespeeld van de politiemol. Vervolgens haalde hij de kwekerijen en opslagplaatsen leeg voordat de politie er een inval kon doen. H. kreeg daarvoor een celstraf van 3,5 jaar opgelegd.

Volgens de rechter bemoeide A. zich tot in de details met de inbraken. Daarom is de agent ook veroordeeld voor drie pogingen tot inbraak. De rechtbank schrijft dat de schaal waarop dit alles gebeurde zo groot was dat er sprake is van een criminele organisatie.

Ook twee broers van A. kregen gevangenisstraffen opgelegd. Zij werden vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, maar moeten wel 3 en 4 maanden de cel in voor het leeghalen van hennepkwekerijen. Een andere medeverdachte werd vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl