In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Haagse politiemol hoort vijf jaar cel eisen

Politiemol Amine A. (29) uit Den Haag heeft vijf jaar cel tegen zich horen eisen. De hoofdagent wordt verdacht van corruptie, schending van zijn ambtsgeheim, medeplichtigheid aan inbraken en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij van 2015 tot juni 2016 in systemen van de politie gezocht naar informatie over hennepkwekerijen. Die informatie gaf hij tegen betaling door aan een drugsbende.

A. zou de adressen van tientallen kwekerijen en opslagplaatsen van drugs hebben verkocht aan zijn vriend Yassine H., die ook voor de rechter moet verschijnen. H. brak vervolgens in en zou de kwekerijen hebben leeggehaald voordat de politie een geplande inval kon doen.

Nepkwekerij

De politie zette een nephennepkwekerij in haar systeem om achter de werkwijze van A. te komen. De agent werd 1 juni vorig jaar gearresteerd. De man, die sinds 2007 bij de politie werkte, stond bij zijn collega's bekend als een fanatieke agent met een uitstekende staat van dienst.

Het OM neemt het de voormalige hoofdagent zeer kwalijk dat hij zijn positie heeft misbruikt voor criminele activiteiten. Hij coördineerde soms zelfs vanaf zijn werkplek of vanaf huis de inbraak live via de telefoon. Door zijn acties heeft de man niet alleen strafbare feiten gepleegd, hij heeft volgens het OM het vertrouwen dat mensen in de politie moeten kunnen hebben ook ernstig geschaad.

Tegen Yassine H. is een celstraf van vier jaar geëist, schrijft Omroep West. De andere drie verdachten, onder wie twee neven van H., hoorden twaalf en vier maanden cel eisen voor pogingen tot inbraak.

Advertentie via Ster.nl