Boudewijn en Bo van Spilbeeck VTM Nieuws

De Vlaamse journalist Boudewijn Van Spilbeeck gaat voortaan als vrouw door het leven. Gisteren maakte ze dat in een persoonlijke boodschap bij de Belgische zender VTM bekend en vandaag is ze voor het eerst naar het werk gegaan als vrouw. "Het is een geweldig gevoel dat ik nu mezelf kan zijn op het werk", zei ze vanochtend op de radio.

"Dit zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is dat het niet", zei Van Spilbeeck gisteren in haar verklaring. Ze zegt al tientallen jaren te leven met "de dualiteit tussen mijn mannelijk lichaam en mijn vrouwelijke gevoelens".

VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck gaat verder als vrouw

Nog niet te laat

De laatste vijf jaar werd haar onbehagen om als man te leven steeds groter. Transgender-vloggers op YouTube en olympisch kampioen Bruce Jenner, die nu door het leven gaat als Caitlyn Jenner, deden haar inzien dat het ook op 58-jarige leeftijd niet te laat was om van geslacht te veranderen.

Van Spilbeeck is al 30 jaar gelukkig getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. "Voor mijn partner, mijn kinderen en mijn naaste familie is mijn beslissing niet gemakkelijk geweest. Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen."

Ze is inmiddels een half jaar in behandeling bij het Centrum voor Seksualiteit en Gender in Gent. Het zal nog zeker een jaar duren voor haar transitie helemaal is afgerond.

Bo Van Spilbeeck hoopt dat ze door haar geslachtsverandering een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding van transgenders. "Ik zie het dan ook als een morele plicht om mijn verhaal naar buiten te brengen en daarmee alle mensen te steunen die zich in hun lichaam en hun genderrol niet goed voelen."

Vanavond wordt op VTM een reportage uitgezonden over de transitie van Boudewijn naar Bo.

STER reclame