NOS NieuwsAangepast

Vrouwen steeds later moeder, laagste aantal geboortes sinds 1919

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland moeder worden nadert de 30 jaar. Tegelijkertijd was het aantal kinderen dat vorig jaar werd geboren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 169.000 sinds 1919 niet zo laag.

Vrouwen in Nederland waren vorig jaar gemiddeld 29,8 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. In 1975 lag dat nog op 25 jaar. Sinds die tijd stijgt de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen. Aan het begin van deze eeuw was het gemiddelde opgelopen naar 29,4 en daar bleef het lange tijd rond schommelen. Sinds een paar jaar stellen vrouwen het moederschap weer langer uit.

Dat is geen exclusief Nederlands verschijnsel, zegt het CBS. Vrouwen in Zuid-Europa zijn nog ouder als ze moeder worden. Zo zijn Italiaanse en Spaanse vrouwen gemiddeld bijna 31 jaar als ze hun eerste ter wereld brengen.

In Nederland krijgen vooral jonge vrouwen, onder de 30, minder kinderen. Bij vrouwen boven de 35 is het aantal geboorten licht toegenomen.

Ongewenste kinderloosheid

Volgens hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser zijn vrouwen zich er vaak niet bewust van dat het uitstellen van hun kinderwens ook tot afstel kan leiden. "Als je te lang wacht, kun je niet meer spontaan kinderen krijgen. Het leidt tot steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen en ook tot steeds meer ongewilde kinderloosheid."

Vooral hogeropgeleiden krijgen later kinderen. Dat uitstel heeft onder meer te maken met de druk om carrière te maken. "Dan zijn ze 40 en denken ze dat het nog wel kan, maar ze zijn niet voorbereid op ongewenste kinderloosheid."

Ook als vrouwen eicellen hebben laten invriezen, is succes lang niet altijd verzekerd, waarschuwt Fauser. "Niets is zonder risico's. Over het algemeen heb je voor het slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling toch minstens vijftien tot twintig ingevroren eicellen nodig."

Campagne

Nu er steeds minder baby's worden geboren, vraagt Fauser zich af of er niet iets moet gebeuren om die trend om te buigen. Hij pleit voor meer onderzoek naar ongewilde kinderloosheid en een campagne om vrouwen bewust te maken van het feit dat uitstel ook afstel kan betekenen.

Hij zou willen dat scholieren daar op de middelbare school al voorlichting over krijgen. "Je leert op school wel over anticonceptie, maar niet over gezond en op tijd kinderen maken. Dat moet echt onderdeel zijn van de seksuele voorlichting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl