NOS NieuwsAangepast

Bruno Mars en Kendrick Lamar grote winnaars bij Grammy Awards

Artiesten tijdens de Grammy Awards

Zanger Bruno Mars en rapper Kendrick Lamar hebben de meeste prijzen in de wacht gesleept bij de Grammy Awards, een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld.

Bruno Mars won alle zes awards waarvoor hij was genomineerd, onder meer het Beste Liedje van het Jaar, met zijn nummer That's what I Like. Voor zijn album 24K Magic kreeg hij de prijs voor Beste Album. Lamar won vooral prijzen in de categorie rap/hiphop.

Jay-Z was de grootste verliezer van de avond: van zijn acht nominaties wist hij er niet een te verzilveren.

Andere belangrijke Grammy's gingen naar de Britse zanger Ed Sheeran en de 21-jarige zangeres Alessia Cara. Sheeran won twee Grammy's: Beste Pop-album en Beste Solo-artiest. Cara won in de categorie Beste Nieuwe Artiest.

Kendrick Lamar is een van de grote winnaars van de Grammy Awards

De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw greep naast een Grammy. Hij was als enige Nederlander genomineerd, in de categorie Best Classical Compendium.

De Leeuw noemt het mislopen van de prijs "een beetje teleurstellend." Eerder zei de 79-jarige De Leeuw dat het fantastisch zou zijn als hij zou winnen.

De Leeuw was genomineerd samen met producer Guido Tichelman, het Asko/Schönberg Ensemble en het Groot Omroepkoor. Ze namen de Complete Works for Ensemble & Choir van de Hongaarse componist György Kurtág op.

Alessia Cara won in de categorie 'beste nieuwe artiest'

Witte roos voor #MeToo

Veel artiesten, onder wie Lady Gaga, Kelly Clarkson en Miley Cyrus verschenen op de rode loper met een witte roos. Die droegen ze om hun solidariteit te laten zien met de Time's Up-beweging, een beweging die is voortgekomen uit #MeToo.

Witte rozen bij Grammy's

Presentator James Cordon deelde ook een plaagstootje uit aan Donald Trump door artiesten zogenaamd auditie te laten doen voor het audioboek van het kritische Fire and fury. John Legend, Snoop Dogg, Cher en uiteindelijk zelfs Hillary Clinton lazen delen van het werk voor.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het filmpje was voor Donald Trump junior aanleiding Clinton belachelijk te maken op Twitter. "Mooie troostprijs als je de presidentsverkiezingen verliest", smaalde hij.

In totaal zijn er Grammy's uitgereikt in 84 categorieën, variërend van dance, rock en metal tot kindermuziek, opera en gesproken woord. In die laatste categorie won de overleden Star Wars-actrice Carrie Fischer voor haar memoires, The Princess Diarist. Ook Leonard Cohen kreeg postuum een prijs, voor Beste Rockoptreden.

Het was dit jaar de 60ste editie van de Grammy Awards. De show vond voor het eerst in jaren plaats in New York. Sinds 2003 werden de Grammy Awards altijd uitgereikt in Los Angeles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl