NOS SchaatsenAangepast

De Jong superieur naar eerste nationale sprinttitel

Letitia de Jong heeft met overmacht haar eerste nationale sprinttitel veroverd. De 24-jarige schaatsster was op drie afstanden de snelste en hield Anice Das en Sanneke de Neeling ruim achter zich.

De Jong volgt daarmee haar partner Ireen Wüst op, die zaterdag na de eerste 500 meter uit het toernooi stapte om vervolgens een trainingswedstrijd over 3.000 meter te rijden.

Op de afsluitende 1.000 meter schreef De Jong haar derde afstand van het weekend op haar naam in 1.16,22.

Overmacht

Eerder vandaag won De Jong de tweede 500 meter met overmacht in 38,62. De nummer twee in het klassement, Anice Das, verloor daar met 39,14 opnieuw veel tijd op haar ploeggenote. Op de afsluitende 1.000 meter moest Das meer dan twee seconden goedmaken op De Jong. Dat lukte niet. Das reed 1.17,15 en moest net als vorig jaar genoegen nemen met het zilver.

Ook Sanneke de Neeling eindigde op dezelfde plaats als vorig jaar. De Neeling stond na de tweede 500 meter derde. Op de 1.000 meter reed ze de tweede tijd (1.16,84) en daardoor gaf ze die plaats niet meer uit handen. Lotte van Beek eindigde als vierde.

Basis gisteren al gelegd

Zaterdag verschafte Letitia Jong zichzelf al een uitstekende uitgangspositie dankzij een sterke 1.000 meter. Op die afstand was ze een seconde sneller dan Anice Das, die wel tweede werd.

Op de eerste 500 meter was Das, die in tegenstelling tot De Jong in Pyeongchang de olympische 500 meter mag rijden, zaterdag wel nipt sneller. Maar De Jong gaf slechts 0,02 seconde toe.

Dankzij haar overwinning heeft De Jong ook een ticket voor de WK sprint in maart verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl