De Spaanse vicepremier ageert tegen de voorgenomen herbenoeming van Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Spaans hof verbiedt benoeming Puigdemont vanuit Brussel

Het Spaanse Constitutionele Hof heeft bepaald dat Carles Puigdemont alleen tot regionaal president van Catalonië kan worden benoemd als hij daarbij dinsdag in Barcelona lijfelijk aanwezig is. Bovendien moet hij toestemming van een rechter hebben om de zitting van het regionale parlement bij te wonen.

Het Catalaanse parlement sprak zich deze week in meerderheid uit voor de herbenoeming van Puigdemont als regionaal leider. Hij zit echter al sinds oktober in Brussel.

Puigdemont wordt gezocht in Spanje wegens rebellie en het leiding geven aan een afscheidingsbeweging. Waarschijnlijk wordt hij gearresteerd zodra hij voet op Spaanse bodem zet. Na de gerechtelijke uitspraak van vanavond lijkt de herbenoeming van Puigdemont een onmogelijkheid.

Nieuwe verkiezingen

De beslissing van het hof is dan ook een mooie opsteker voor Madrid. De Spaanse regering wil koste wat kost de benoeming van Puigdemont vanuit Brussel stoppen.

Het lijkt volgens correspondent Rop Zoutberg steeds waarschijnlijker dat de impasse de opmaat is naar nieuwe verkiezingen in Catalonië, want een andere kandidaat om de nieuwe regiopresident te worden is er niet.

Bezwaar

De Spaanse regering kondigde eerder deze week aan om bij het Constitutionele Hof bezwaar te maken tegen de voorgenomen benoeming van Puigdemont. Het hof heeft vandaag acht uur over de zaak vergaderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl